Шта тражити када купујете кућу

Куповина куће је највећа куповина коју ће многи људи икада направити. И то је велика обавеза — па како да изаберете онај који вам одговара?

Ваш животни стил и будући планови играју велику улогу у томе шта треба да тражите када купујете кућу. Ево три кључне области на које треба да се фокусирате и које би вам могле помоћи да направите прави избор.

1. Локација, локација, локација

Локација је често главни приоритет за купце кућа јер утиче на аспекте свакодневног живота, укључујући путовање на посао и опције за куповину и вечеру.

Ево неколико важних аспеката које треба узети у обзир:

 • Безбедност: Услуге мапирања злочина могу да укажу када и где су злочини почињени у близини ваше жељене куће, као и врсту злочина.

 • Школе: Чак и ако немате децу, квалитет оближњих школа је нешто на шта треба обратити пажњу када купујете кућу. Куће у насељима са бољим школама имају већу вредност препродаје.

 • Суседство: Посетите комшилук у различито доба дана да бисте стекли осећај активности у том подручју. Да ли су некретнине добро одржаване? Да ли постоји прекомерна бука? Да ли се може ходати или бициклом? Покушајте да разговарате са неким од мештана о томе како је живети тамо.

 • Погодност: Да ли је дом у близини продавница прехрамбених производа, ресторана или других услуга које ће вам редовно требати? Возите се да видите које су погодности у близини. Можда ћете покушати да стигнете тамо у редовно време путовања да бисте проверили потенцијално путовање на посао.

Може вам помоћи да имате агента за купца који је добро успостављен у комшилуку или граду у којем желите да купите, посебно ако сте мање упознати са околином. Можда знају детаље као што су које наизглед мирне улице су популарна пресецања или да ли нова предузећа долазе у град. Такође ће добро разумети вредности куће у околини, што би требало да вам буде од користи када будете спремни да дате понуду.

» ВИШЕ: Како купци из прве куће могу да остану хладне главе на врућој пијаци

2. Карактеристике које одговарају вашем животу

Постоје различите врсте кућа које можете изабрати. Самостојеће породичне куће су најчешће купљени тип, али у зависности од локације, кондоминијум или градска кућа могу бити приступачнија опција.

Ако тек почињете, можда вам неће требати (или желите) кућа. Куповина стана вам даје мање приватности и простора. Али са неким од одржавања које се брине за вас и потенцијалним погодностима као што су заједничка теретана или игралиште, то може бити вредан компромис. Можда ћете га чак и задржати као инвестициону некретнину ако одлучите да надоградите.

» ВИШЕ: Упоредите породичне куће са другим типовима домова

Када одлучите који тип куће тражите, има још много тога за размишљање:

 • Спољни простор: Имам децу? Пас? Волим башту? Велико двориште је вероватно у реду, али будите сигурни да сте у реду са одржавањем. Ако је земљиште нагнуто, размислите да ли нагиб може утицати на то како користите простор.

 • Тлоцрт: Отворени тлоцрт често изгледа пожељно, али ако један или више чланова вашег домаћинства ради од куће, желећете да будете сигурни да имају мало мира и тишине. Размислите не само о броју спаваћих соба и купатила, већ ио њиховој локацији. Купатило на сваком спрату је од помоћи. Ако тражите дом који прилагођава старење на месту, спаваћа соба на првом спрату би била плус.

 • Складиштење: Има ли довољно ормара? Шта је са оставом? Ако постоји поткровље или подрум, да ли је простор употребљив? Да ли постоји складиште на отвореном?

 • Величина: Ако можда проширујете своју породицу - било да то значи да имате децу или да се усели одрасли члан породице - размислите о томе колико ће вам простора свима требати да бисте били удобни. Ако планирате велику животну промену за неколико година, немојте погрешити да купите кућу која не може да расте са вама, саветује Лоренс Јун, главни економиста Националног удружења посредника у промету некретнинама.

Размислите о томе које карактеристике морате имати, а које је лепо имати. Нарочито на врућем тржишту некретнина, можда ћете морати да направите компромис у погледу своје визије савршеног дома. Сазнање без чега заиста не можете да живите могло би вас спречити да дате понуду за дом који вам неће баш одговарати.

» ВИШЕ: Почетни дом или дом заувек? Како одабрати своју прву кућу

3. Проблеми са стањем

Ниједна кућа није савршена, чак ни новоградње. Неки проблеми могу бити козметички, али други могу бити несигурни. Забележите шта је потребно поправити унутар и изван куће. Ништа не би требало да буде премало или превелико за проверу.

 • Механички системи: Да ли сви прекидачи за светло и водоводне инсталације раде исправно? У зависности од сезоне, можда нећете моћи ефикасно да тестирате системе грејања и хлађења, али обратите пажњу на њихову старост јер поправка или замена може бити скупа.

 • Апарати: Да ли су главни уређаји у добром стању? Ако нисте сигурни који уређаји преносе (другим речима, дођите са кућом), проверите податке продавца или нека ваш агент пита агента за листинг.

 • Кров: Колико је стар кров? Замена крова може бити веома скупа и може бити више него што желите да преузмете када већ плаћате све трошкове везане за куповину куће.

 • Темељ: Да ли видите пукотине у темељу које би могле указивати на озбиљнији структурални проблем? Има ли великих стабала у близини куће која можда пуштају корење у темељ?

 • Мириси: Понекад можете уочити оштећење влаге, али понекад можете осетити мирис. Свака кућа која је затворена имаће јак мирис, али мириси који указују на то да би могло бити влаге, буђи или штеточина могли би да вас наведу да размислите о једној од специјализованијих врста кућне инспекције.

Запишите или сликајте све проблеме које видите са кућом. Када ваша понуда буде прихваћена и ви се спремате за куповину куће, обавезно обавите детаљну стандардну инспекцију куће.

„Кућна инспекција би била један од кључних елемената за купца“, каже Јун. Професионалне инспекције ће ухватити ствари које би обичан човек могао да превиди, напомиње он.

» ВИШЕ: Разматрање одустајања од кућне инспекције? Разлози за размишљање двапут

Немојте да вас превише обесхрабрује естетика. Боје боја, хардвер и прибор су релативно једноставни и јефтини за промену. Заиста мањи проблеми, попут напукнуте плоче прекидача, не заслужују да тражите од продавца да поправи. И запамтите, какав год намештај и декор који видите остаће код садашњих власника. Погледајте поред тога и замислите како ћете учинити простор својим.

» ВИШЕ: Уобичајене непредвиђене ситуације које би купци требали знати

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here