Колико вреди мој ауто? Како пронаћи његову препродајну вредност

Одлучили сте да продате свој ауто и питате се „Колико вреди мој ауто?” Можете брзо да пронађете приватну вредност свог аутомобила на НердВаллет-овом алату за процену вредности половних аутомобила.

Али можда желите да упоредите вредност препродаје са вредношћу замене вашег аутомобила. Или можда размишљате о рефинансирању вашег ауто кредита и бринете се да бисте могли да дугујете више него што аутомобил вреди.

На срећу, постоји много других алата који ће вам помоћи да процените вредност вашег аутомобила. Али прво, ево кратког прегледа процеса.

  1. Консултујте водиче за цене. Унесите што више информација о свом аутомобилу, километражи и нивоу стања колико можете у један или више процењивача цена возила.

  2. Изаберите вредност аутомобила која вам је потребна. Да ли тргујеш? Продајем приватном лицу? Одлучите која вам је цена потребна да бисте знали који износ да тражите.

  3. Потражите упоредива возила за продају у вашој области тако што ћете претражити онлајн огласе као што је АутоТрадер. Обратите пажњу на тражену цену и број сличних аутомобила за продају локално.

  4. Прилагодите вредност свог аутомобила за амортизацију тако што ћете упоредити водиче за цене са стварним подацима из онлајн огласа.

  5. Узмите у обзир друге факторе који могу утицати на цену, као што су доба године, локална популарност возила и све модификације које сте направили на аутомобилу.

Процене вредности аутомобила и водичи за цене

Ваш први – али не и последњи – извор информација о ценама треба да буду бесплатни водичи за цене на мрежи. Ево поделе главних водича за цене.

Ваша шифра за куповину аутомобила Добијте брзе савете за Нерди о томе како да поједноставите процес куповине аутомобила чак и пре него што одете у заступство. Преузмите бесплатно

Што је тачније? НАДА вс. КББ вс. Едмундс?

Едмундс је пионир концепта одређивања цена „праве тржишне вредности“, заснованог на трансакцијама дилера у стварном свету, како би приказао просечну цену плаћену за аутомобил у вашој области. Пружање ових непристрасних информација помогло је потрошачима да преговарају на основу података из стварног света. Првобитно је створен да помогне потрошачима и нуди цене које су се сматрале непристрасним.

Келлеи Блуе Боок нуди једноставан за коришћење калкулатор вредности аутомобила који показује цене за замену, приватне забаве, па чак и сертификоване цене половних аутомобила. Кели је понекад био критикован због представљања цена које фаворизују продавце аутомобила — ниске бројке за замене и високе цене за продају дилерима.

НАДА водичи, које је креирало Национално удружење продавача аутомобила, користе податке о милионима трансакција аутомобила да би добили приближну вредност. Ову процену цена подржавају и продавци аутомобила, иако је стручњаци сматрају тачним.

Вероватно ћете приметити неке варијације у ценама међу водичима. То је зато што сваки користи различите податке и јединствене алгоритме. Међутим, вредности аутомобила треба да буду у распону од неколико стотина долара једна од друге.

Информације које су вам потребне да бисте проценили вредност аутомобила

Водичи за цене су управо то — водичи који вам помажу да процените вредност вашег аутомобила. Нећете моћи да пратите ниједну од њих до пенија.  Упркос томе, обично ћете морати да доставите следеће информације да бисте добили најтачнију цену:

Година, марка и модел. Рецимо да имате Ниссан Сентра СЛ из 2015. "Сентра" је модел, а "СЛ" је ниво опреме. Да бисте пронашли свој ниво опреме, потражите хромирана слова на задњем делу аутомобила. Ово такође можете пронаћи у упутству за употребу или у називу вашег возила.

Боја и опциона опрема. Неке боје, као сребрна и бела, су популарније и имаће већу цену. Опциона опрема укључује све функције које нису стандардне за модел. Примери су грејна седишта, кровни отвор или кожни пресвлаке. Понекад је опциона опрема груписана у пакету и добијају отмено име, као што је спортски или практични пакет.

Стање возила. Различити водичи за цене користе различите начине за описивање стања возила. На пример, Едмундс користи изванредно, чисто, просечно, грубо и оштећено. Које год речи користе, пажљиво прочитајте опис нивоа стања и будите искрени када процењујете шта одговара вашем аутомобилу – људи имају тенденцију да прецењују стање свог аутомобила.

Километража. Свака миља коју возите смањује вредност вашег аутомобила. Ако сте возили више од просечног износа од око 12.000 до 15.000 миља годишње, вредност вашег аутомобила се смањује. Ако сте држали аутомобил у гаражи и има мање километара од просека, ваш аутомобил вреди више.

Разумети вредности аутомобила

Када унесете све информације о свом возилу, можда ћете видети неколико различитих цена.

  • Вредност замене: Ово је најнижи износ који можете да понудите за ваш аутомобил, који се понекад назива и велепродајна цена. Ово вам говори о томе шта би требало да добијете ако продате свој аутомобил у продавници када купите нови аутомобил.

  • Вредност препродаје приватног лица: Ово је цена за продају вашег аутомобила било коме другом осим продавцу. Ако сте сами рекламирали и продали свој аутомобил, ово је оно што бисте требали очекивати да добијете након преговора.

  • Малопродајна вредност дилера: Ово је чак и више од цене замене или цене за приватне странке. Ради се о томе колика би била тражена цена да ваш аутомобил продаје продавац.

  • Сертификована вредност половних аутомобила: Неки половни аутомобили се прегледавају и продају заједно са гаранцијом од браника до браника. Ови сертификовани половни аутомобили имају вишу цену као што је наведено у неким водичима за цене.

Истражите цене на вашем локалном тржишту

Када продаје кућу, добар агент за некретнине процењује њену вредност гледајући „компјутере“, или сличне некретнине. Требало би да се придржавате исте опште праксе када одређујете вредност препродаје вашег аутомобила.

Идите на сајт за продају половних аутомобила на мрежи Аутотрадер и унесите податке о свом аутомобилу, као да тражите да купите сопствени аутомобил. Када видите резултате, пронађите аутомобиле који се у потпуности подударају са вашим. Обратите пажњу не само на тражене цене — шта би продавац желео да буде плаћен — већ и на то колико сличних аутомобила се продаје.

Такође је вредно претраживати аутомобиле сличне вашим и на Цраигслист-у, који је локализован, и на еБаи Моторс-у, који може доћи до купаца широм земље.

Немојте бити жртва депрецијације

Лоша страна власништва аутомобила је то што поседујете имовину која губи 20% до 30% своје вредности до краја прве године. Од друге до шесте године, амортизација се креће од 15% до 18% годишње, према водичу о ценама Блацк Боок, који прати вредности половних аутомобила. Закључак, за пет година, аутомобили губе 60% или више од продајне цене.

Али не амортизују се сва возила подједнако. То значи да неке марке или модели држе своју вредност боље од других. Праћење вредности вашег аутомобила омогућава вам да пазите на амортизацију како бисте могли да одредите време за продају - или замену - како бисте минимизирали утицај амортизације. Такође можете видети ефекат других тржишних фактора, као што је цена гаса, због чега вредност великих теренских возила или камиона опада.

Ево графикона који ће вам помоћи да концептуализујете криву амортизације за аутомобиле наглашавајући разлику међу четири различита возила:

Ставите све заједно

Праћење ових препорука ће вам дати јаснију слику тржишта у вашем подручју како бисте могли да одредите разумну тражену цену када продате свој аутомобил. Али запамтите, тржиште се стално мења због временских прилика, празника и доступног инвентара. Продајна цена коју одредите ће на крају бити комбинација многих фактора - укључујући осећај о пожељности вашег аутомобила.

Иако је важно да процените вредност вашег аутомобила – користећи алате које смо овде описали – стварна цена вашег аутомобила је оно што је неко други спреман да плати за њега.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here