Шта је процена пореза на имовину?

Трошкови поседовања куће укључују процену пореза на имовину. Неколико држава и већина локалних јурисдикција прикупљају порез на основу вредности приватне имовине.

То није ставка малих улазница: Порези на имовину чинили су скоро једну трећину свих државних и локалних пореских прихода у 2016. години, према најновијим доступним подацима, према Пореској фондацији, непрофитном истраживачком центру.

Ево како се утврђује ваша процена пореза на имовину и шта да радите ако мислите да плаћате превише.

» ВИШЕ: Сазнајте колико ваш дом заиста вреди

Како се обрачунава процена пореза на имовину

Вредност вашег дома може да се утврди у пореске сврхе по најновијој куповној цени или општој процени процењених вредности имовине у комшилуку. Та вредност се затим множи са процентом, који се често назива километража, да би се израчунали дуги порези. У зависности од државе, вредност имовине се може преиспитивати сваке године, или много ређе.

„У неким државама, теоретски, нису ревалоризоване од 1967. Они узимају ту вредност и некако је екстраполирају унапред за инфлацију или ово, оно и друго“, каже Џон А. Цоцклерееце Јр., адвокат за Белл Давис & Питт у Винстон-Салему, Северна Каролина.

Када се пореске процене не прилагођавају често, „вредности могу много брже да измакну контроли и да тако остану много дуже“, додаје он. Додуше, то може радити за вас - или против вас.

Можда ће бити потребно да одете у канцеларију вашег пореског процењивача да бисте упоредили процењену пореску вредност вашег дома са скоро идентичним имањима у близини да бисте видели да ли је ваш дом поштено процењен.

» ВИШЕ: Како платити порез на имовину

Шта учинити када је ваша пореска процена погрешна

Како вредност имовине расте током времена, процене и порески рачуни могу да порасту. Да бисте спречили да овај годишњи бол у џепу измакне контроли, знајте када да уложите жалбу на процену пореза, јер чак и јурисдикције које често преиспитују вредности могу да погреше.

„То се апсолутно може догодити“, каже Дебра Бавцом, виши консултант за порез на имовину у Текас Протак-у у Аустину. Ваша имовина би могла бити погрешно процењена ако је јурисдикција документовала погрешан број спаваћих соба, купатила или квадрата у вашој кући, додаје она.

„Ако се цене кућа повећавају тамо где живите, процене пореза на имовину треба да се повуку.”Дебра Бавцом, виши консултант за порез на имовину

Ако мислите да постоји грешка у вашој процени, први корак је да позовете свог локалног пореског процењивача и објасните своју забринутост. Ако вас овај разговор убеди да је жалба вредна труда, питајте шта је процес.

Многе јурисдикције ограничавају разматрање жалби на период након издавања нових пореских обавештења.

Информације које ћете можда морати да прикупите у настојању да добијете жалбу могу укључивати:

  • Независна процена вашег дома и имовине.

  • Оригинални грађевински планови.

  • Упоредиве недавне продајне цене оближњих кућа сличних вашим.

Ако се вредности куће повећавају тамо где живите, процене пореза на имовину би требало да се повуку, каже Бавцом. Ако не, бићете погођени аутоматским повећањем пореског рачуна. Појединачна жалба може помоћи, али ћете морати да прикупите подршку заједнице за смањење броја километара.

» ВИШЕ: Погледајте трошкове популарних пројеката побољшања дома

Можда имате право на замрзавање пореза на имовину

У неким државама, старији власници кућа или становници са ниским до умереним приходима могу имати право на замрзавање пореза на имовину, ограничавање пореза на имовину или будућа повећања стопе. И већина пореских органа одобрава „изузеће за домаћинство“ — порески попуст ако је имовина ваше примарно пребивалиште.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here