Шта је типичан однос трошкова заједничког фонда?

Ако сте инвеститор, морате знати о омјерима трошкова. Ове накнаде - својствене свим заједничким фондовима, индексним фондовима и фондовима којима се тргује на берзи - могу значајно смањити приносе вашег портфеља. И иако се не могу у потпуности избећи ако инвестирате у ова средства, можете предузети кораке да ови трошкови буду што нижи.

Шта је коефицијент трошкова?

Коефицијент трошкова је годишња накнада изражена као проценат ваше инвестиције - или, као што термин имплицира, однос ваше инвестиције који иде према трошковима фонда. Ако инвестирате у заједнички фонд са односом трошкова од 1%, плаћаћете фонду 10 долара годишње за сваких 1.000 уложених долара. Тај новац се уклања из ваше инвестиције у фонд, што значи да нећете добити рачун за наплату. То је један од разлога зашто је ове накнаде лако пропустити.

Други разлог? Није их тако лако пронаћи. Морате да копате у проспект фонда – доступан је на веб страници фонда или можете погледати страницу са информацијама о фонду на веб страници вашег брокера или добављача пензионог плана. Ако радите са финансијским саветником, он или она такође треба да подели информације о овим трошковима са вама.

» Сазнајте више: Како улагати са заједничким фондовима 

Израчунајте трошкове инвестиционих накнада

Временом, односи трошкова могу заиста да утичу на ваше приносе. Овај калкулатор ће вам показати како се разлика између два односа трошкова сабира током времена.

Шта је типичан однос трошкова?

Да бисте схватили да ли плаћате превише, помаже да знате колико би требало да платите. Ове накнаде се веома разликују, чак и међу истим типом фондова. На пример, фонд Стандард & Поор'с 500 који нуди један брокер могао би да наплати знатно више од сличног фонда који нуди други брокер; једноставан прекидач би вам могао уштедети новац без жртвовања поврата. Да бисте препознали да ли плаћате превише за своје инвестиције — или да знате да ли бисте се требали потапшати по рамену да бисте добили добру понуду — требало би повремено да купујете средства која нуди ваш брокер да бисте видели да ли можете пронаћи сличан фонд за мање. Исто тако, можете погледати средства која нуде други брокери, јер замена може понудити довољно уштеде да би била вредна муке.

» Испитајте трошкове: накнаде за заједничке фондове које инвеститори морају знати

Такође помаже да се зна просечни коефицијент трошкова пондерисан средствима за различите категорије фондова, тако да можете да видите где сте. Овај број представља просечан однос трошкова који инвеститори плаћају.

» По чему се ова средства разликују? Прочитајте основе заједничких фондова

Када упоредите накнаде свог фонда, уверите се да поредите јабуке са јабукама — другим речима, средства истог типа и исти приступ улагању. Активно управљани заједнички фондови запошљавају професионалног менаџера који доноси одлуке о инвестицијама на дневној бази; ова средства ће као резултат наплатити више.

Пасивни фондови као што су индексни фондови и фондови којима се тргује на берзи прате индекс уместо да имају професионалног менаџера. Уштедајући на тим трошковима, инвеститорима могу наплатити ниже накнаде.

» Сазнајте више: Разумите различите типове заједничких фондова

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Односи трошкова су само једна накнада коју инвеститори плаћају

Да, требало би да се фокусирате и разумете ове накнаде. Али такође желите да погледате друге трошкове који могу да отежају ваш портфељ, као што су административне таксе у 401(к) или други планови за пензионисање које обезбеђује послодавац, и оптерећење у продаји узајамних фондова. Ако део вашег портфеља укључује трговање акцијама, платићете провизије за сваку трговину. Те провизије се углавном односе и на фондове којима се тргује на берзи, јер се њима тргује на берзи као акцијама. Али ових дана, многи брокери са пуном услугом и провајдери ИРА налога нуде широк спектар ЕТФ-ова без провизије, омогућавајући вам да избегнете те трошкове у ЕТФ трговинама.

» Спремни за улагање? Погледајте комплетну листу наших најбољих брокера за ЕТФ инвеститоре.

Често постављана питања Која је формула односа трошкова?

Односи трошкова се израчунавају коришћењем следеће формуле:

Коефицијент трошкова = годишњи расходи фонда / Укупна имовина под управљањем

У стварном животу, то значи да ако фонд троши 100.000 долара годишње на оперативне трошкове и има 10 милиона долара имовине, његов однос трошкова би био 0.01, или 1%.

Понекад се односи трошкова изражавају као базни поени или бпс. 100 бпс је једнако 1%,  па ако фонд наплаћује 40 базних поена, однос трошкова ће бити 0.40%. Ако наплаћује 3 бпс, однос трошкова ће бити 0.03%.

Да ли се коефицијенти трошкова наплаћују сваке године?

Коефицијенти трошкова су годишњи оперативни трошкови и аутоматски се одбијају од ваших приноса. Колико често се ови трошкови наплаћују варира: нека средства одузимају од ваше инвестиције сваког дана, друга у редовним интервалима током године. Али колико год се често ти односи трошкова наплаћивали, они се једноставно уклањају из вашег поврата, што значи да нећете добити рачун за њих.

Који заједнички фонд има најмањи коефицијент трошкова?

Уопштено говорећи, коефицијенти трошкова имају опадајући тренд, што је одлично за дугорочне инвеститоре јер ће платити мање за своје инвестиције. Последњих година средства расхода су значајно опала, са неколико фондова који не наплаћују ни цента (а много више наплаћује накнаде испод 0.20%). Да бисте добили увид у то који фондови тренутно имају ниске коефицијенте трошкова, погледајте нашу листу индексних фондова са ниским трошковима.

Више о инвестиционим накнадама

  • Разумевање инвестиционих накнада: од брокерских провизија до продајног оптерећења

  • Куповина ЕТФ-ова? Како сузити опције

  • Најбољи онлајн брокери за заједничке фондове

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here