Шта штедни рачун може научити ваше дете о новцу

Учење како да уштедите новац није много другачије. Уместо да једноставно кажете свом сину или ћерки да је штедња важна, пружите му или њој практично искуство. Баш као што бисте своје дете покренули на бициклу са точковима за тренирање, размислите о отварању заједничког штедног рачуна како бисте научили добре новчане навике.

Истакните колико ваше дете треба да уштеди

Један од три одрасла Американца нема хитну уштеђевину, према студији НеигхборВоркс Америца, непрофитне организације фокусиране на развој заједнице. Упознавање деце са појмом штедње новца у раном узрасту може им помоћи да избегну сличну судбину.

„Моћ навике је оно што највише смета на путу досљедне штедње и доброг избора новца“, каже Јохн Буергер, финансијски савјетник у Сан Луис Обиспу, Калифорнија, и отац двоје дјеце. „Те навике се формирају када су деца мала — од 5 до 12 година."

Али ако ћете охрабрити свог сина или ћерку да штеде, боље је да то учините сами. Почиње одвајањем 10% до 20% вашег прихода, правило које се може применити и на децу која зарађују радећи кућне послове или чувајући бебе.

За сада, стављање те готовине на штедни рачун — ако је могуће, онај са високим приносом — је добар потез. Иако ово неће дати резултате величине Велике птице, боље је оставити готовину у касици прасици. Пошто ћете бити заједнички власник налога, ваше дете вероватно неће морати да испуњава услове за узраст. Само будите сигурни да сте пронашли налог који нема месечне накнаде за услуге или друге накнаде.

Иако вам већина банака и кредитних унија дозвољава депоновање средстава на мрежи, Метју Далберг - финансијски саветник у Канзас Ситију, Мисури, и отац двоје деце - препоручује да то урадите лично.

„После неколико месеци штедње, моја деца и ја смо отишли ​​у нашу банку и положили свој износ“, каже Дахлберг. „Мислим да им призори, звуци, па чак и мирис новчаница и ситниша помажу да схвате апстрактни концепт штедње."

>> ВИШЕ: Отварање првог штедног рачуна вашег детета

Разликујте краткорочну и дугорочну штедњу

Неки од најбољих штедних рачуна долазе са онлајн алатима који омогућавају клијентима да поставе вишеструке циљеве штедње. Пустите дете да се игра са овим функцијама да би видело како неке уштеде могу да се уложе у веће куповине, као што је нови бицикл или конзола за видео игре, а неке могу да иду на карте за слаткише или кино.

„Одлагање задовољења је важно јер помаже деци — и одраслима — да науче да штеде за будуће потребе уместо за данашње потребе“, каже Гери Алт, финансијски саветник у Плеасантону у Калифорнији и отац четворо деце.

Нека ваше дете буде ангажовано

Осим ако не подижете следећег Ворена Бафета — и ако јесте, честитам — теме као што су улагање и уштеда новца неће имати ваше дете на ивици њеног седишта. Због тога је важно да ствари буду лагане и привлачне. Неке банке и кредитне уније нуде функције прилагођене деци, као што су игре на мрежи, награде за добијање добрих оцена и друге, још маштовитије погодности.

„За децу из основне школе, нека отворе штедни рачун у банци која има програм намењен младим штедишама“, каже Кери Хоучинс-Вит, финансијски саветник у Коралвилу, Ајова, и мајка двоје деце. „Наша омиљена локална банка има програм „зграби пенија“ за депозите од 5 долара или више, тако да деца могу да зграбе шаку пенија да додају свом депозиту. Моја деца су прилично добра у хватању скоро 100 пенија, тако да је то тренутни повраћај од 20% на њихов депозит."

Лекције за живот

Штедни рачун у заједничком власништву је одлично место за децу да сакрију бар део свог додатка или прихода. Такође их може научити нешто о управљању новцем, што ће се исплатити када се точкови за обуку откаче и они отворе сопствени рачун.

„Ако можете да изградите навику штедње од самог почетка“, каже Буергер, „остављање новца по страни ће постати мање због бола, жртвовања и самодисциплине, а трошење ће постати изванредна активност која се противи ономе што ви“ увек сам радио."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here