Шта можете научити из кодова разлога за кредитну оцену

Ако вам је икада био ускраћен кредит, такође сте добили писмо –  познато као „обавештење о нежељеним радњама“ – у коме се објашњава зашто вас је поверилац одбио.

Ово обавештење је можда укључивало редове који су изгледали овако: „16-Недостатак недавних информација о револвинг налогу“ или „02-Ниво кашњења на рачунима.” И можда сте се запитали на шта су, до ђавола, мислили.

Они се зову „шифре разлога“ или „шифре штетних радњи“, а поверилац мора укључити до четири ако је користио ваш кредитни резултат приликом одлучивања да не одобри вашу пријаву. Нека обавештења само наводе изјаве.

Поверилац такође може одлучити да не одобри вашу пријаву на основу фактора као што су ваш приход или дуг, које је теже контролисати. Али разумевање шифри разлога кредитног резултата помоћи ће вам да схватите свој кредитни резултат и како га побољшати.

Добијајте обавештења о промени резултата Погледајте свој бесплатни резултат у било ком тренутку, добијајте обавештења када се промени и изградите га помоћу персонализованих увида. Почети

Нису све шифре разлога исте

Две главне компаније за бодовање су ФИЦО и ВантагеСцоре, и свака има неколико верзија кредитних резултата. Добићете различите шифре разлога у зависности од тога коју компанију за оцењивање кредита и верзију оцене кредитор користи.

Ако је поверилац користио ВантагеСцоре за вашу пријаву, можете да унесете шифру разлога коју сте добили на веб локацији ВантагеСцоре ввв.Разлог код.орг. Сајт објашњава шта код значи на једноставном језику и шта можете да урадите да бисте изградили свој кредитни резултат. (Такође има листу свих кодова разлога које бисте могли добити.)

ФИЦО, који зајмодавци чешће користе, нема сличан ресурс.

НердВаллет пружа ВантагеСцоре од кредитног бироа ТрансУнион, који се ажурира сваке недеље, као и увиде који ће вам помоћи да разумете зашто се ваш резултат променио.

Шта значи шифра разлога за ваш кредитни резултат

Шифре разлога спадају у пет главних група, а свака може понудити савет о изградњи ваших резултата:

Неплаћени рачуни или погрешна јавна евиденција: Рачуни који нису плаћени 30 или више дана након датума доспећа сматрају се неплаћеним. Неисправан налог може да се појави у вашим кредитним извештајима и да оштети ваше резултате. Погрдне јавне евиденције односе се на стечајеве, грађанске пресуде или пореска залога. Стечај је можда поништен, пресуда изречена или плаћено пореско право, али ако се то десило недавно, догађај ће и даље утицати у ваше кредитне резултате. Међутим, све ове негативне оцене временом падају са вашег извештаја, омогућавајући да се ваш резултат опорави.

» САВЕТ: Колико дуго негативне оцене остају на мом кредитном извештају?

Недостатак недавних информација о зајму/рачуну: Шифре разлога са овим језиком могу да наведу „револвинг“ рачуне како би указали на кредитне картице или рачуне на „ратне“ за друге врсте кредита. Овај код или значи да ваши налози нису били активни недавно или да немате ту врсту налога. Кредитни резултати имају користи од комбинације налога – али вероватно не би требало да узимате кредите само да бисте побољшали свој резултат. Одговорно коришћење налога које имате и плаћање рачуна на време и у потпуности је најбољи начин да изградите свој резултат.

» САВЕТ: 3 начина да побољшате свој кредит за 100 поена

Износ дуга на рачунима је превисок: Ова шифра разлога је показатељ нивоа вашег дуга. Ако је стање на вашој кредитној картици високо или је износ плаћен на рате пренизак, покушајте да платите више за своје дугове да бисте помогли својим резултатима.

» САВЕТ: Како отплатити дуг

Дужина времена када су налози успостављени: Ако имате нове кредитне налоге или зајмове – или имате кратку кредитну историју – може да значи да ваши налози имају ниску просечну старост, а то може да смањи ваше резултате. Ако замолите члана породице да вас дода као овлашћеног корисника на давно успостављени налог кредитне картице може повећати просечну старост ваших налога. Ако то није могуће, можда ћете морати да сачекате и поново се пријавите касније.

» САВЕТ: 5 начина за утврђивање кредита

Превише налога или упита: Ова врста шифре разлога је једноставна — ако сте отворили много налога у кратком временском периоду или се више пута пријавили за кредит, то ће утицати на ваш кредитни резултат и можда ће вам бити одбијен нови кредит. Док чекате да се поново пријавите, истражите понуде кредитних картица и проучите факторе који утичу на ваш резултат и шта поверилац тражи у апликацији.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here