Шта треба да узмете у обзир пре куповине старе куће

Куповина старе куће може вам помоћи да уђете у пожељан кварт или приуштите већи дом, а да не спомињемо потенцијално очување дела историје. Али куће изграђене пре деценија или чак векова често имају недостатке (и добре и лоше) које нећете наћи у новијој градњи.

Пре него што се заљубите у ту оригиналну столарију, упознајте се са препрекама које се могу појавити при куповини старије куће.

Набавите инспекцију (или две)

Инспекција куће би требало да буде део процеса куповине за сваки дом, али са кућом која је знатно старија, основна инспекција можда неће бити довољна.

„Куповином старинске куће из 17, 18 или раних 1900-их, изградња је потпуно другачија“, каже Скот Кембел, агент за некретнине из Милвокија у компанији Ре/Мак Унитед. „Стандардни кућни инспектор можда није навикнут на то.„Проналажење инспектора који је специјализован за или има искуства са историјским кућама могао би бити добар први корак.

Ако гледате у стару кућу којој је потребна опсежна рехабилитација, процена извођача или грађевинског инжењера могла би да пружи уверавање да ваш горњи део за фиксирање није срушилац.

Ремедијација животне средине могла би бити још једна ставка за коју треба да направите места у вашем буџету, каже Кембел. Куће изграђене пре 1978. могу имати оловну боју, а чак и куће изграђене након тога могу имати азбест или друге опасне материјале.

» ВИШЕ: Различите врсте кућних инспекција

Смислите финансирање

Куповина старије куће којој је потребан посао може бити начин да уђете у кварт који иначе не бисте могли да приуштите, каже Брент Лудвиг, агент за некретнине у Ст. Лоуис-ареа Центури 21 Предност. Али да бисте га учинили спремним за усељење, можда ћете морати да урадите нешто мање од гламурозног реновирања (размислите: куповина нове пећи или замена старих ожичења).

Куповину и поправку старије куће можете једним потезом финансирати кредитом за реновирање. Са овим хипотекама, важно је да имате тачне процене извођача и трговаца како бисте били сигурни да ће износ који позајмите покрити ваше предложене реновације.

Опције зајма за реновирање укључују зајам ФХА 203(к), зајам ХомеСтиле од Фанние Мае и зајам ЦХОИЦЕРеноватион од Фреддие Маца. Зајам ФХА 203(к) може бити посебно атрактивна опција за купце куће који први пут купују, јер кредити осигурани од стране Федералне стамбене управе често имају блаже квалификацијске захтјеве.

Ограничења истраживања и служности

Ако је дом део историјског округа или има познато име везано за њега, можда постоје правила о модификацијама које можете направити. Оне се обично јављају на локалном нивоу.

„Организације за очување се увелико разликују по томе шта ће дозволити“, каже Марк Ц. МцДоналд, председник и извршни директор Георгиа Труст фор Хисториц Пресерватион. Неки узимају оно што МцДоналд назива „музејским приступом“, одређујући строга ограничења за боје, материјале и друге промене у својствима, док су други флексибилнији.

Старија кућа такође може имати службеност за очување, која треба да обезбеди да се задржи историјски карактер имовине. Организација која има право служности одређује које су промене дозвољене. Услови службености могу да покрију унутрашњост куће као и екстеријер, тако да ако намеравате да извршите ажурирања, прво ћете морати да их одобрите.

Штреберски савет: Ако сумњате да можда постоји служност за очување, али то није забележено на јавној листи куће, питајте свог агента за некретнине да ли могу да га пронађу на услузи за вишеструке листе. Такође можете да контактирате град или град директно да проверите.

Међутим, само то што је у Националном регистру историјских места не поставља ограничења за власнике кућа. Јим Габберт, историчар из Службе за националне паркове, која надгледа Национални регистар, напомиње да је, пошто су локалне знаменитости или домови унутар историјских округа често у Националном регистру, лако доћи до забуне око тога ко доноси правила.

Габерт каже да вам уврштавање у Национални регистар историјских места једноставно даје до знања да је „савезна влада признала да је имовина важна у историји наше нације на једном или другом нивоу“ – то није спречити да ажурирате кухињу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here