Шта би требало да знате о хипотекарном трпљењу

Забринути сте око следеће уплате хипотеке? Трпљење може бити опција. Сарадња са својим зајмодавцем да бисте добили уздржаност помаже вам да избегнете закаснеле казне и спречите ризик од принудног затварања.

Ако сте искусили финансијске потешкоће, ево шта треба да знате о отпуштању кредита за хипотеке.

» ВИШЕ: Програми за ублажавање хипотекарних кредита доступни током кризе са корона вирусом

Шта је хипотека?

Одрицање од хипотеке пружа привремено олакшање тако што вам омогућава да плаћате ниже месечне уплате, или да уопште не плаћате, током одређеног временског периода. Обично га траже власници кућа који се баве догађајем који утиче на њихову способност да плате хипотеку, као што је губитак посла, природна катастрофа или тешка болест.

Одрицање од хипотеке није одрицање или давање; и даље ћете дуговати износ тих пропуштених или смањених уплата.

Да ли ће хипотека утицати на мој кредит?

Осим ако се ваш зајмодавац није сложио да то не пријави, ваша стрпљења ће бити пријављена кредитним бироима. Али хипотека је мање штетна за ваш кредитни резултат од пропуштене уплате и помаже вам да избегнете принудну заплену.

» ВИШЕ: Шта учинити ако не можете да платите хипотеку

Како функционише хипотека?

Да бисте затражили стрпљење, мораћете да контактирате свог зајмодавца. Квалификације зајмодавца могу да варирају, а врста хипотеке коју имате такође може одредити које опције вам се нуде. Ако се квалификујете за отрпљење, ваш зајмодавац ће сарађивати са вама на склапању споразума о трпљењу. Услови могу укључивати:

  • Дужина периода одрицања

  • Износ плаћања који је потребан током периода чекања

  • Да ли ће зајмодавац пријавити отпуштање кредитним бироима

  • Како ћете отплатити кредитору након истека периода отплате

Ваш зајам — укључујући прескочене или смањене исплате — ће и даље прикупљати камату током одлагања.

„Ваш зајам — укључујући прескочене или смањене исплате — ће и даље прикупљати камату током одлагања.”

Такође ћете наставити да добијате месечне изводе током периода чекања, иако не плаћате. Закон захтева од зајмодаваца да дају изјаве сваких 30 дана, тако да папирологија није паузирана само зато што су ваше уплате.

Шта се дешава када престане отказивање хипотеке?

Када се период чекања заврши, мораћете да вратите зајмодавцу у складу са претходно договореним условима. Постоји неколико опција за надокнаду пропуштеног износа. Уз враћање на радну снагу, све уплате које сте прескочили отплаћујете паушалним износом. План отплате распоређује уплате које сте пропустили током одређеног временског периода додавањем одређеног износа вашој редовној месечној уплати. Друга опција је да се износ отплате дода на крај хипотеке, продужавајући њен рок.

Ако ваше финансијске потешкоће трају дуже него што сте очекивали, или немате средстава за враћање у радни однос или план отплате, питајте свог зајмодавца о модификацији хипотекарног кредита. Измена кредита мења услове ваше хипотеке како би ваша плаћања била лакша за управљање.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

Колико дуго траје отказивање хипотеке?

Одрицање од хипотеке има за циљ да пружи олакшање док се бавите краткорочним финансијским проблемом, тако да углавном не траје дуже од годину дана.

Неки зајмодавци ће од вас тражити да им пружите ажурирања током периода мировања. Ако изгледа да ће вам требати продужење или друга врста помоћи, ваш зајмодавац може објаснити ваше опције.

» ВИШЕ: Начини да смањите плаћање хипотеке

Да ли ће стрпљење утицати на моју финансијску будућност?

Осим ако се ваш зајмодавац није сложио да то не пријави, ваша стрпљења ће бити пријављена кредитним бироима. Да бисте имали право на нови стамбени зајам након отпуштања — било да се ради о рефинансирању или куповини — мораћете да се поново успоставите као кредибилан зајмопримац.

„Већина зајмодаваца би желела да види да сте надокнадили толерисање“, каже Рок Ендруз, председник Националне асоцијације хипотекарних брокера. Поред тога, напомиње Андревс, зајмодавци ће вероватно желети да виде правовремене исплате за 12 месеци након одлагања.

Како да се квалификујем за отпуштање хипотеке?

Квалификациони захтеви за хипотеку се разликују у зависности од зајмодавца, али у већини случајева ћете почети тако што ћете поднети пријаву. Неки зајмодавци вам омогућавају да почнете са онлајн апликацијом; други траже да их прво позовеш. Желећете да имате неколико ствари при руци:

  • Ваша најновија изјава о хипотеци.

  • Процена вашег тренутног месечног прихода.

  • Процена ваших тренутних месечних трошкова.

  • Објашњење ваших потешкоћа (и, ако је могуће, документи који поткрепљују вашу тврдњу).

Најбоље је започети процес раније него чекати док не пропустите уплату. „Ако ћете питати, питајте пре него што закасните“, каже Ендруз. Ако сте пропустили уплату, та кашњења ће се појавити у вашем кредитном извештају и остати док зајам поново не буде актуелан.

Неки зајмодавци могу захтевати од вас да затражите помоћ у одређеном временском периоду након догађаја, као што је природна катастрофа, или промена околности, као што је пријава за незапослене.

Ако је ваш захтев за отпуштање хипотеке одбијен, имате могућност да се званично жалите на одлуку код свог зајмодавца. Вашу пријаву ће затим прегледати нови кредитни службеник (а не неко укључен у првобитну одлуку), а ви ћете добити ажурирану одлуку.

Како добити отплату хипотеке

Обратите се свом зајмодавцу или хипотекарном сервисеру да бисте се пријавили за отплату хипотеке. Број телефона на вашој месечној изјави о хипотеци је добро место за почетак. Такође можете да проверите веб локацију вашег зајмодавца за онлајн ресурсе.

Ако желите непристрасан финансијски савет о својој ситуацији, размислите о разговору са стамбеним саветником одобреним од стране Одељења за становање и урбани развој. Можете пронаћи саветника у вашој близини на веб страници ХУД-а. Они могу проценити да ли је стрпљење прави избор за вашу ситуацију и објаснити како би функционисали различити планови отплате.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here