Када искористити опције акција

Увек је сјајно имати опције. Али када је реч о опцијама акција за ваше запослене, одмеравање толиког броја варијабли може учинити изазовним да одредите најповољније време за вежбање и пожњете своју финансијску награду.

Шта су акције акција?

Постоје две врсте берзанских опција: опције којима се тргује на берзи и опције за акције запослених. Овде се фокусирамо на ово друго.

Дионичке опције запослених су врста власничке компензације која вам даје право да купите одређени број акција компаније по одређеној цени након преузимања. Пренос се односи на тренутак у којем добијате стварно власништво над својим опцијама и можете да их искористите (купите акције компаније).

Опције акција помажу да ускладите своје интересе са интересима вашег послодавца. Што већа цена акција ваше компаније расте, више ће вредети ваше опције, пружајући додатни подстицај да помогнете у потицању успеха ваше компаније.

Како функционишу опције за акције запослених

Све почиње на датум доделе, а то је дан када од послодавца добијете уговор о берзи. Уговор одређује колико акција компаније имате право да купите по одређеној цени (извршена цена, такође позната као цена извршења) након чекања до одређеног времена (датум стицања права). Такође ће поставити датум истека, тако да ћете знати временски период који имате да искористите своје опције. Ваше опције за акције вам дају право да користите ако и када то желите, али никада нисте у обавези да то учините.

Ако одлучите да искористите своје опције акција, можете задржати акције своје компаније или их продати.

Врсте акција запослених

Постоје две основне врсте опција акција запослених, које се разликују на неколико начина.

Опције подстицајних акција, или ИСО. Такође познате као законске или квалификоване опције за акције, подстицајне опције за акције могу добити преференцијални порески третман. Када се искоришћене акције држе одређени временски период, оне означавају поље „квалификовано располагање“ и опорезују се када се акције компаније продају, и то само по стопама капиталне добити. ИСО-и се додељују искључиво запосленима.

Незаконске опције, или НСО. Такође се називају и неквалификоване опције на акције, необавезне опције се опорезују након извршења по стопама пореза на доходак и поново када се акције продају – сви приходи ће се опорезовати по стопама пореза на капиталну добит. НСО се могу доделити спољним пружаоцима услуга, консултантима или саветницима.

» Тражите да уштедите на порезима? Сазнајте више о стратегијама за смањење пореза на капиталну добит

Познавање врсте опција које имате и разумевање различитих пореских импликација сваке од њих је од кључног значаја, јер вам ове информације могу помоћи да одлучите када да искористите своје опције за акције.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Када искористити опције за акције

Под претпоставком да останете запослени у компанији, можете искористити своје опције у било ком тренутку по преузимању права до датума истека — обично ће то трајати до 10 година. Ако напуштате свог послодавца, проверите ситна слова у уговору о опцијама да видите који временски оквир морате да искористите; ово се обично назива „период вежбања после прекида“.”

У оквиру овог 10-годишњег периода, постоји много разматрања када се одређује идеално време за коришћење опција за акције. Ево четири за почетак.

Да ли ваше опције имају вредност

Има смисла искористити своје опције само ако имају вредност. Ако јесу, познати су као „у новцу“.” Ово се дешава када је штрајк цена (или цена извршења) ваших берзанских опција нижа од тржишне цене акција ваше компаније којима се тргује на берзи. У овом случају, можете искористити своје опције, купујући акције компаније по нижој штрајкачкој цени. Затим бисте се могли окренути и продати те акције на берзи и убацити разлику - познато као „елемент цене“.”

Ако верујете у будуће изгледе ваше компаније, можда ћете желети да задржите своје могућности. Ако цена акција ваше компаније порасте, вредност ваших опција ће наставити да расте уз одлагање свих пореских последица. Ова опција или флексибилност за дужи временски оквир даје вашим опцијама још већу вредност. Наравно, постоји и шанса да тржишна цена никада не надмаши цену извршења ваших опција. У овом случају, ваше опције би могле истећи безвредне.

Док чекате, не заборавите да пратите датум истека. Нажалост, опције са вредношћу могу завршити узалудно ако се не искористе на време.

Било да је ваша компанија јавна или приватна

Такође чини разлику да ли је ваша компанија у јавном или приватном власништву. Акције приватних компанија се не тргују на берзи, тако да ћете морати да платите из свог џепа да бисте извршили и финансирали куповину (уместо да можете да продате акције и покријете своје трошкове). Такође ћете преузети ризик држања неликвидних акција за које би могло потрајати много времена пре него што се подвргнете иницијалној јавној понуди или другом догађају ликвидности да бисте их исплатили.

Ако је ваша компанија приватна и поднесе захтев за ИПО, могао би бити добар тренутак да размислите о искоришћењу ваших опција подстицаја за акције. ИСО подлежу периоду одржавања од годину дана након завршетка — и две године након доделе — како би се квалификовали за повољан порески третман. Једном када компанија поднесе захтев за ИПО, обично је потребно неколико месеци да се припреми пре стварног листинга. Непосредно након листирања, запослени у компанији која излази на берзу обично подлежу периоду закључавања у којем им је забрањено да продају акције до шест месеци након изласка на берзу. Искористивши своје опције у време подношења пријаве, надамо се да ће се комбиновани временски период од подношења пријаве до периода након затварања поклопити са временом када такође можете да испуните услове подобности да бисте имали користи од преференцијалног пореског третмана.

Било да се уклапа у вашу финансијску ситуацију

Уз многе финансијске одлуке, најбоље време да нешто урадите је када то ради за вас и ваше јединствене циљеве. Ако ваш приход покрива све ваше трошкове, можда вам неће требати никакав додатни приход од коришћења опција и продаје акција. Или, можда сте одложили надокнаду која долази на неколико година и можете да одложите коришћење својих опција за касније. Ови сценарији значе да бисте могли да сачекате да вежбате, што би можда могло дати више времена тржишној цени акција ваше компаније да порасте.

Међутим, можда ће вам требати инфузија готовине за неке друге сврхе — да започнете посао, да финансирате образовање или да купите дом. У зависности од других аспеката ваше финансијске ситуације, коришћење ваших опција и продаја акција могу вам помоћи да финансирате још један убедљивији циљ или прилику за инвестирање.

Још једна ствар коју треба узети у обзир је ваш укупни финансијски портфолио и његова расподела средстава. Ако сте превише изложени акцијама своје компаније, можда ћете желети да искористите своје опције и продате акције своје компаније, користећи те приходе да диверсификујете свој портфељ.

Да ли има смисла за ваше порезе

У зависности од врсте акција запослених које поседујете, мораћете да размотрите различите пореске третмане као што су обичан порез на доходак, порез на капиталну добит и алтернативни минимални порез. Осим што се уклапате у ваше финансијске циљеве и потребу за приходом, желећете да размотрите пореске импликације коришћења својих опција и задржавања удела у компанији пре продаје.

За НСО или НОС продате без квалификоване диспозиције, повољни елемент ваших берзанских опција се обично опорезује по стопама пореза на доходак у години извршења. Ако вас ваш приход за годину већ ставља у високу категорију пореза на доходак, или би вас додатни приходи од берзанских опција могли гурнути у виши разред пореза на доходак, можда ћете желети да одложите коришћење својих опција или да проширите коришћење опција на неколико — потенцијално нижи порез — године.

За ИСО са квалификованом диспозицијом, не постоји порез на вежбање — опорезујете се тек када продате акције своје компаније. Ако држите акције компаније да бисте добили повољан порески третман, елемент погодбе би могао да покрене АМТ.

Треба ли рано да вежбате?

Ваша компанија вам може дозволити да раније искористите опције акција запослених, пре преузимања права. То значи да ћете платити куповину акција компаније, али ћете и даље бити подвргнути првобитном распореду преузимања пре него што акције постану званично ваше и буду у могућности да се продају.

Можда изгледа контраинтуитивно платити за нешто пре него што постане ваше. А рано вежбање носи додатни ризик: акције можда никада неће достићи вредност коју желите.

Дакле, зашто би неко размишљао о раном вежбању? Зато што почиње сат периода задржавања за ИСО да би се квалификовали за повољан порески третман.

Рано вежбање може вам помоћи да заобиђете порезе. Ако сте у могућности да купите акције компаније када је ударна цена близу тржишне, можете поднети изборе по 83(б) да бисте захтевали да пореска управа призна ваш приход у овом тренутку – пре него што акције додатно поскупе. Пошто ћете зарадити мало или нимало прихода, платићете мање пореза него ако се порези наплаћују након што вредности акција порасту на путу. Али имајте на уму да ћете морати да поднесете изборе по 83(б) у року од 30 дана од извршења.

» Још увек нисте сигурни када да вежбате? Можда је време да разговарате са саветником за богатство

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here