Када ваш ЦД сазре: шта да радите

Кључне тачке о зрелим ЦД-овима:

  • Можда имате само седам до 10 дана да повучете без казне са ЦД-а након што доспе, у зависности од политике ваше банке.

  • Ако не повучете, ваша банка може аутоматски да обнови ваш ЦД за исти период, али по тренутној стопи банке. Ако вам је недавно истекао дугорочни ЦД, велике су шансе да би нова стопа била нижа.

На дан када се рок трајања ЦД-а заврши, или „сазрева“, обично имате мање од две недеље да одлучите шта даље или да дозволите вашој банци да одлучи уместо вас. Ово је ваша прилика да преместите свој новац, било на нови ЦД или негде другде.

Шта је грејс период сазрелог ЦД-а?

Грејс период је кратак временски период, обично једну до две недеље, када можете да подигнете новац са свог ЦД-а без плаћања казне за превремено повлачење. Грејс период почиње дан након датума доспећа ЦД-а или последњег дана отварања ЦД-а.

Ако не повучете током овог периода, банка ће обично аутоматски обновити ЦД на исти рок који је првобитно имала. На пример, петогодишњи ЦД сазрева и обнавља, или се пребацује, у нови петогодишњи ЦД. Цена новог ЦД-а вероватно неће бити иста као оригинална.

» Желим још један ЦД? Упоредите најбоље цене ЦД-а овог месеца

Ваша 3 избора током грејс периода

1. Повуците средства са ЦД-а и пребаците их на други рачун. Ово вам даје прилику да тај новац ставите у приступачније возило, као што је текући или штедни рачун, или га уложите. Ако сте користили ЦД да бисте остварили краткорочне циљеве уштеде, као што је куповина куће или аутомобила, вероватно ћете сада желети више приступа. Ако, с друге стране, желите бољи принос и спремни сте да прихватите већи ризик, једна од опција је да пребаците свој новац на брокерски рачун. (Погледајте више детаља о краткорочним улагањима.)

2. Повуците своја средства и депонујте их на други ЦД. Можда ћете одлучити да вашим ЦД фондовима није потребан већи ризик или приступачност. У овом случају, отварање другог ЦД-а може бити прави избор. Упоредите неколико стопа у банкама, посебно у онлајн банкама. Можда ћете желети и другу врсту ЦД-а (погледајте девет типова ЦД-а).

3. Нека ваша банка обнови ваш ЦД. Ово је најпогоднија опција, али не и најбоља. Дозволити банци да обнови ваш ЦД може значити да ћете завршити са нижом (или вишом) стопом јер ће вам банка вероватно дати исту стопу коју нуди за нове ЦД-ове са тим термином. Упоредите неколико услова и цена за ЦД у вашој банци и другде пре него што одлучите да дозволите да се ваш ЦД пребаци на нови. Ако одлучите да обновите, размислите о томе да искористите грејс период додавањем више средстава на свој ЦД. Ово може захтевати позивање банке или посету филијали, у случају класичних банака.

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Запамтите датум доспећа вашег ЦД-а

За разлику од других банковних рачуна, ЦД-ови вас кажњавају за повлачење у било ком тренутку осим током грејс периода. Казна за превремено повлачење обично износи камату од неколико месеци или чак годину дана (погледајте листу од преко десетина казни банака).

Банке углавном шаљу обавештење, на пример три до четири недеље пре датума доспећа ЦД-а, о предстојећој обнови. Ако изгубите или заборавите на овај подсетник, можете да пропустите грејс период, а ако не желите да платите казну, мораћете да сачекате да се нови рок за ЦД заврши пре него што добијете новац назад.

Једини изузетак је ЦД без казне. Оне немају најбоље стопе, али могу вам пружити безбрижност да можете повући у било ком тренутку бесплатно након првих неколико дана ЦД-а. (Погледајте наше најбоље цене ЦД-а без казне за више детаља.)

Често постављана питања Шта се дешава ако не одговорим на обавештење банке да се мој ЦД затвара?

Обично ће банка обновити ЦД за исти период, али вероватно по тренутној стопи која се нуди за нове ЦД-ове.

Могу ли да обавестим банку о својим плановима да не продужавам пре рока доспећа?

Ово зависи од банке. Једно место за проверу је веб локација или апликација ваше банке за могућност да потврдите свој план за повлачење или обнављање.

Шта се дешава ако заборавим на ЦД?

Краткорочно, банка генерално обнавља ЦД-ове који истеку и немају повучена средства. Међутим, у неком тренутку средства са ЦД-а могу завршити као непотражена имовина у државној владиној агенцији. Сазнајте више о томе како да се поново уједините са својим давно изгубљеним новцем.

Грејс периоди у неким банкама

Грејс период за ЦД може да варира у зависности од банке и кредитне уније; ево погледа на неколико:

Финансијска институција

Грејс период за ЦД-ове (почев од датума доспећа)

Алли Банк (погледајте више детаља о ЦД-у)

9 дана

Банк оф Америца (погледајте више детаља о ЦД-у)

7 дана

Цапитал Оне (погледајте више детаља о ЦД-у)

10 дана

Цхасе (погледајте више детаља о ЦД-у)

10 дана

Дисцовер Банк (погледајте више детаља о ЦД-у)

9 дана

Марцус би Голдман Сацхс (погледајте више детаља о ЦД-у)

10 дана

Веллс Фарго (погледајте више детаља о ЦД-у)

7 дана

Будите спремни за крај вашег ЦД-а

ЦД-ови су једини банковни рачун где је познавање једног дана, датума доспећа, од виталног значаја за планирање будућности вашег новца на том рачуну. Означите дан и грејс период у свом календару и подесите подсетник месец дана раније да бисте били спремни.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here