Када вам приход опадне, ево како да се вратите

Губитак прихода никада није лак, али постаје све чешћи у последњих годину и по дана: према Пев Ресеарцх Центер, 44 одсто У.С. одрасли кажу да је њихово домаћинство доживјело или губитак посла (укључујући привремени) или смањење плата од почетка пандемије, а одрасли Латиноамериканци и Азијци ће то највјероватније рећи.

То ствара невероватан напор док се људи муче да покрију основне трошкове као што су храна и становање, као и месечни рачуни и свакодневни трошкови, чак и ако је смањење прихода привремено. Имати осећај за свој буџет и избегавати одуговлачење је кључ за добро смањење након плаћања, каже сертификовани финансијски планер Манисха Тхакор, оснивач МонеиЗен-а, финансијске образовне консултантске куће у Портланду, Орегон.

Она каже да ваше шансе да преживите и можда напредујете експоненцијално расту „ако унапред знате своје трошкове, одмах признајте да се нешто лоше догодило и да их морате прилагодити — и отворите свој ум за идеју да је заиста вероватно да ће смањењем, заправо бисте могли имати богатији живот.”

Признајте емоције

„У реду је признати да је то лоша ситуација и да пролазиш кроз њу. Мислим да многи људи себи не дају ту милост“, каже Атина Валентин Лент, оснивач веб странице Монеи Смарт Латина.

Губитак прихода може бити укључен у тугу док оплакујете претходни начин живота, каже Дејзи Лутер, оснивач веб странице Тхе Фругалите. „Одрасла сам у добростојећој породици и никад нисам чула: „Не можемо то да приуштимо“, а онда сам се развела и морала сам да прихватим да се мој живот променио“, каже она. На пример, више није могла да иде са децом на пицу сваког петка увече. Чланства у теретани и посете салонима за нокте такође су нестале. Она предлаже да себи дате одређено време да се осећате тужно, а затим почните да се фокусирате на то како ћете наставити.

Прегледајте своју потрошњу

Ако прегледате сву своју потрошњу, каже Тхакор, онда можете приступити тактици о томе које ставке да смањите: „Све на шта трошите новац не доноси вам радост, као што су рачуни за кабловску, активности за децу, ствари који су се увукли у ваш живот о томе ко изгледа најбоље?„— само изађите из тог такмичења“, саветује Тхакор.

Лент додаје да можете правити компромисе: „Можда ће ми требати интернет, али не и кабловска. Треба ми телефон, али не те додатне ствари у телефонском плану. Требају ми намирнице, али не морам да једем вани. Не треба ми Нетфлик, могу да идем у библиотеку. Све на шта не морате да трошите, немојте то трошити“, каже она.

Нула у храни

Храна је главна категорија потрошње за многе људе и главна је мета за смањење, каже Валерие Ринд, аутор књиге „Голд Диггерс анд Деадбеат Дадс: Труе Сториес оф Фриендс, Фамили, анд Финанциал Руин“, која доживела је велики пад прихода када је променила каријеру пре око 16 година. „Скраћујем једење вани, иако то волим и нисам баш нека куварица“, каже она. Такође је променила начин на који је куповала намирнице, заобилазећи сок од поморанџе од 4 долара и користећи лонац за више оброка, што је такође створило остатке за замрзивач.

Недавно је добила инспирацију за јела од ТикТок кувара, који разлажу рецепте у кратким видео сегментима. „То чини ствари лаким и једноставним“, каже она, додајући да је њен омиљени кувар @тхатдудецанцоок.

Прилагодите своја очекивања

Тхакор предлаже да се запитате да ли бисте могли да пређете са мање, на пример да ли можете да мењате економичнија возила или размислите о томе да имате само један аутомобил. „Људи возе скупље аутомобиле него што могу себи да приуште. Погледајте рабљене сертификоване аутомобиле“, предлаже она. Лакше је носити се са губитком прихода, чак и привременим, без великог плаћања аутомобила сваког месеца.

Уживајте у изазову да будете штедљиви

Лутер предлаже да се штедљивост третира као игра. Када је у питању храна, кућни декор или додатак, она предлаже да се запитате да ли можете да га направите за мање од цене куповине.

„Заиста може бити јако забавно“, каже она. Ужива у узгоју парадајза и зелене салате како би сама правила салате, за које процењује да штеди најмање 10 долара недељно.

Сачувај за следећи пут

Ако сте морали да исцрпите свој фонд за хитне случајеве или га немате, размислите о продубљивању својих резова како бисте омогућили уштеде које ће вас ублажити у следећој финансијској кризи. Тхакор предлаже циљ фонда за хитне случајеве од 2.000 долара, а затим наставак изградње - али чак и 500 долара може да вас заштити од финансијских шокова.

„Ако знате да ћете за неколико месеци бити у недостатку готовине, почните да слажете готовину“, каже Лент. Потражите начине да зарадите додатни новац, на пример - можда дељење вожње, слободни рад или продају ствари које вам више нису потребне, додаје она.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here