Зашто неке продавнице имају минималне кредитне картице?

Да ли сте икад покушали да купите нешто мало својом кредитном картицом, само да би вам рекли да продавница има минималне услове за куповину? Постоји финансијски разлог иза правила тог трговца.

Без обзира да ли користите наградну картицу, кредитну картицу за повраћај новца или било коју другу врсту картице, предузеће које купујете мора да плати накнаду једној од мрежа картица (Виса, Мастерцард, Дисцовер, Америцан Екпресс) за обраду трансакције. Ове накнаде се зову накнаде за размену, односно „накнаде за превлачење“ и постављају их те мреже за плаћање.

Плаћање тих накнада може појести ионако мале профитне марже малог предузећа, због чега неке продавнице постављају минималне износе куповине за кредитне картице.

» ВИШЕ: Како компаније за кредитне картице зарађују новац?

Зашто постоје минимални захтеви за куповину

Минимални износ куповине омогућава предузећу да надокнади накнаду за размену коју мора да плати мрежи кредитних картица за обраду трансакције. Та накнада је обично негде између 1% и 3% цене трансакције. У неким случајевима постојаће минимална накнада за размену. На пример, накнада може бити 2.5% трансакције или 40 центи, шта год је веће.

Дакле, ако користите своју кредитну картицу да купите, рецимо, паковање жвакаћег меса за 1 долар.50, та трансакција би заправо могла завршити губитком новца за продавца, када се узме у обзир накнада за размену. Можда се не исплати да вам продавац дозволи да купите само ту жваку и ништа друго уз вашу картицу.

Штреберски савет: Када продавница каже да морате да потрошите најмање 10 долара да бисте користили кредитну картицу, то није произвољан износ. Према одлуци из 2010. према Додд-Франк закону, предузећу је дозвољено да постави минималну кредитну картицу до 10 долара, све док се исти стандард односи на све кредитне картице које прихвата тај трговац. Продавница не може, на пример, да вам каже да постоји минимум од 10 долара за прихватање Америцан Екпресс-а, али не и минимум за Виса. Иста правила важе за све издаваоце, тако да трговац не преферира прихватање једне врсте картице у односу на другу.

» ВИШЕ: Виса вс. Мастерцард: Да ли то чини разлику?

Како се сабирају накнаде за размену

Сада, хајде да повећамо математику. Рецимо да сте власник продавнице на углу. Купили сте артикал на велико за 2 УСД. Продајете га за 4 УСД. Минимална накнада за размену од 40 центи смањује ваш бруто профит са 2 УСД на 1 УСД.60.

Иако се чини малим, кумулативно се накнаде смањују на ваш крајњи резултат, посебно ако имате предузеће које продаје много малих или јефтиних артикала – на пример, бакалар, за разлику од великог ланца продавнице или гиганта онлајн трговац. Сваки пени изгубљен због накнада може имати негативан утицај на успех вашег пословања.

Наравно, мањи трговци би могли у потпуности да престану да прихватају кредитне картице. Али то би их могло коштати купаца који желе практичност да не носе готовину или могућност да зараде награде на кредитној картици.

Већина трговаца апсорбује накнаде за размену на исти начин на који апсорбују све друге трошкове пословања – тако што их укључују у цене које постављају. Али они који продају углавном јефтине артикле имају мању флексибилност да то ураде, јер минималне накнаде за трансакције могу достићи 40% или више од цене артикла.

» ВИШЕ: По чему се АмЕк и Дисцовер разликују од Виса и Мастерцард картице

Још мало о накнадама за размену

Накнаде за размену поставља једна од четири мреже процесора плаћања: Виса, Мастерцард, Америцан Екпресс или Дисцовер. Накнаде су подељене међу више играча који учествују у томе да се ваша картица наплаћује за износ куповине и да продавац буде плаћен.

Накнаде су подељене између банке која је издала картицу, мреже процесора плаћања која је управљала трансакцијом (Виса, Мастерцард, Америцан Екпресс и Дисцовер) и процесора који се бави продајом кредитних картица за трговца.

Накнаде за размену варирају на основу више фактора укључујући:

  • Врста куповине.

  • Износ у доларима се обрађује.

  • Издавалац картице, банка која је издала кредитну картицу.

  • Мрежа картица (једна од четири горе наведене).

  • Врста картице (тј.е., наградна картица вс. нема награда).

» ВИШЕ: Кредитне картице 101: Како да набавите праву картицу за себе и да је користите мудро

Како избећи минималне захтеве за куповину

За трговце, провизије су трошак пословања. Ако продавац жели да може да прихвати кредитне картице, то је неизбежан трошак.

Дакле, ако ваша омиљена локална продавница има минимални захтев за куповину, мораћете да :

  • Обједините своје куповине тако да испуните тај износ.

  • Будите спремни да наплатите готовину или;

  • Одведите свој посао на друго место, вероватно код већег продавца.

» ВИШЕ: Како одабрати праву кредитну картицу

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here