Зашто је дуг кредитне картице „лош“ дуг?

Реч дуг носи негативну конотацију, али постоје „добар дуг“ и „лош дуг“." Дуг који вам помаже да стекнете вредну имовину, попут куће или предузећа, генерално се сматра добрим. Дуг осигуран колатералом који можете продати ако је потребно, попут аутомобила, може бити добар или лош у зависности од услова зајма.

Али постоји једна врста дуга која се увек сматра лошом — дуг кредитне картице. Ево зашто је ношење дуга за пластику из једног месеца у други лоша идеја.

Штреберски савет: Иако дуг кредитне картице може бити „лош“, кредитне картице саме по себи нису лоше. Они су само финансијски алати. Штавише, рећи да је дуг кредитне картице „лош“ није вредносни суд о особи која носи такав дуг. Нико није „лош“ што се ослања на кредитне картице за, рецимо, медицинску негу или ставља храну на сто када нема друге могућности. „Лош дуг“ је дуг који не пружа нешто од сталне вредности особи која га дугује, било да је то место за живот, ауто за вожњу или образовање. „Лош“ само значи да је дуг који је најбоље избећи и, ако га имате, требало би да буде први дуг на којем радите на отплати.

1. Долази са двоцифреним каматама

Кредитна картица је обично најскупљи дуг који можете да преузмете, са АПР у тинејџерским и 20-им годинама — док за образовање, хипотекарни и лични зајмови генерално наплаћују камату средње једноцифрене. Због тога штребери не препоручују стављање великих трошкова као што је медицински дуг на кредитне картице – постоје много јефтиније опције.

2. Минималне уплате ће вам требати године да у потпуности отплатите салдо

Ако желите да се добро насмејете — или уплашите — погледајте упозорење о минималној уплати на изводу кредитне картице. У њему се наводи број година и месеци који ће вам бити потребни да отплатите дуг по кредитној картици уз само минималну уплату. Рецимо да имате стање од 8.000 УСД на кредитној картици са каматом од 18% и минималном уплатом од 160 УСД. Ако извршите само минималну месечну уплату, нећете отплаћивати кредитну картицу седам година и седам месеци и платићете 6.432 долара камате.

Ако одлучите да удвостручите своју минималну уплату и плаћате 320 долара месечно, ваш дуг ће бити избрисан за две године и седам месеци, а наплатићете само 1.912 долара камате. Једноставним удвостручењем ваше уплате, уштедећете пет година и 4.520 долара у плаћању камата. Ако имате дуг на кредитној картици, увек плаћајте много више од минималног да бисте уштедели време и новац.

» ВИШЕ: Како отплатити дуг

3. Не користи се за куповину вредних средстава

„Добар“ дуг се обично дефинише као хипотекарни, образовни или пословни дуг, јер ће, у идеалном случају, свака од ових инвестиција генерисати поврат у годинама које долазе.

Хипотекарни дуг или дуг за некретнине је генерално најисплативији за оне који поседују некретнине за изнајмљивање, али постоји и могућност да зарадите новац од свог личног стана када га продате. Образовни дуг би требало да вам помогне да добијете посао са бољом платом него што бисте добили са средњом школом. А пословни дуг може бити одлична инвестиција ако посао успе. Наравно, свака инвестиција захтева преузимање одређеног ризика, али прорачунати ризик може резултирати великим наградама.

Дуг на кредитној картици се не користи за куповину вредне имовине. Може се користити за амортизацију куповина — као што су кућни намештај, одевни предмети или уређаји — или потрошни материјал, као што су храна и бензин. Ништа није лоше ни у једној од ових куповина, али плаћање камате на њих је непотребно и може значајно повећати њихову праву цену.

Добро правило је да избегавате да се задужујете купујући ствари које неће поскупити. Треба ли исећи све своје кредитне картице? Не, само немојте трошити више на њих него што можете приуштити да платите у потпуности сваког месеца пре него што дође до камата. Кредитне картице су одличан алат када се користе правилно, али дуг кредитне картице је веома скуп – зато га немојте преносити из месеца у месец.

Закључак: Дуг по кредитној картици је лош дуг због високих каматних стопа и ниских минималних плаћања и чињенице да се не користи за куповину имовине која вреди. Користите своје кредитне картице за награде и друге погодности, али сваки месец плаћајте остатак у целости.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here