Зашто је време да одбаците љубавна писма купаца куће

На данашњем врућем тржишту некретнина, купци осећају притисак да донесу своју А-игру. Осим што дају своје „најбоље и најбоље“ понуде, неки жељни купци иду додатни корак и укључују лично писмо у нади да ће освојити срце продавца.

„Ми смо младенци и ваша кућа ће бити савршено место за оснивање наше породице!"

„Наша деца ће волети двориште!"

„Радујемо се што ћемо из ваше куће прошетати до цркве!"

Љубавна писма купаца куће, како су позната у индустрији некретнина, могу изгледати бенигна на површини. Али подмазивање точкова продаје куће писмом које укључује одређене личне карактеристике може отворити врата дискриминацији у погледу становања.

Ево разлога да се клоните љубавних писама купаца и да се усредсредите на прављење – или одабир – најбоље понуде.

» ВИШЕ: Како купци из прве куће могу да остану хладне главе на врућој пијаци

Право становања и љубавна писма купаца

Савезни закон о поштеном становању чини незаконитим да продавци кућа, агенти за некретнине и други пружаоци стамбених услуга дискриминишу на основу расе, боје коже, националног порекла, вере, пола, породичног статуса или инвалидитета. Многе државе и локалне владе такође имају праведне стамбене прописе који укључују додатне заштићене класе као што су старост, родни идентитет, сексуална оријентација или војни статус.

Није против закона да купац куће напише лично писмо продавцу. Али нека љубавна писма купаца могу позвати продавце да несвесно крше законе о поштеном становању.

„Тема иза многих љубавних писама је „изабери ме зато што сам тако симпатичан“ или „изабери ме зато што сам као ти“, каже Џонатан „Џон“ Гудман, адвокат за некретнине у Фрасцона, Јоинер, Гоодман анд Греенстеин П.Ц. у Болдеру, Колорадо.

Гудман каже да продавци могу бити подстакнути да изаберу купце са којима се идентификују, не из зле намере да дискриминишу, већ зато што их купци подсећају на себе.

„Не препознајемо да наш инстинкт да помажемо људима који су попут нас може да дискриминише „друге““, каже он.

Осим што причају своје животне приче, неки потенцијални купци укључују и своје фотографије, које могу открити информације о раси, породичном статусу и другим карактеристикама које продавци не би требало да узимају у обзир када процењују понуде за куповину.

„Ако је разлог зашто се продавац „свиђао“ и изабрао купца због заједничке расе, вере, националног порекла или других карактеристика које су забрањени основ за различит третман према закону о правичном становању, могуће је да би продавац био оспорен због њихове одлуке“, рекао је Винс Малта, председник Националне асоцијације посредника у промету некретнинама.

» ВИШЕ: Савети за купце куће први пут

'Превише простора за грешке'

Продавац који дискриминише купца могао би се суочити са финансијским казнама ако купац поднесе успешну фер стамбену жалбу или тужбу.

Доказивање дискриминације је, међутим, тешко. Најефикасније средство за истраживање дискриминације је контролисани процес који се зове тестирање, који шаље обучене људе да се представљају као подносиоци захтева за становање. „Тестери“ имају упоредиве економске и социјалне карактеристике, а разликују се само по особинама које се истражују за дискриминацију, као што је раса. На пример, тестирање је разоткрило станодавце који говоре црнцима који траже станове да нема расположивих јединица, док говоре белцима да има слободних места.

Иако љубавна писма купаца куће представљају проблем дискриминације, она нису била у фокусу програма тестирања, каже Морган Вилијамс, генерални саветник Националне фер стамбене алијансе у Вашингтону, Д.Ц.

Гудман не зна за случајеве поштеног становања који су произашли из љубавног писма купца или почивали на њему.

Али чак и ако је судски поступак мало вероватан, пракса љубавних писама би требало да се оконча због ризика од дискриминације, каже Џорџија Стивенс, председница Реалторс округа Сијетл Кинг и управни брокер у агенцији Компас. „Има превише простора за грешке."

» ВИШЕ: Процес куповине куће: 7 корака до куповине куће

Фокусирајте се на понуде, а не на љубавна писма

Када процењују понуде за куповину, продавци и агенти за некретнине „требају увек да узму у обзир само понуду – не и људе“, каже Малта.

Као продавац, ево на шта треба да се фокусирате, према Националној асоцијацији продаваца некретнина:

  • Предности понуде, као што су цена и услови.

  • Вероватноћа затварања продаје.

  • Финансијско стање купца.

Гудман каже да би продавци који су забринути због тога што их љубавна писма купаца поколебају требало да замоле своје агенте за некретнине да не деле лична писма или имена купаца са њима.

Иако купци не могу упасти у правне проблеме због слања писама продавцима, то може имати негативан ефекат. Неки продавци можда виде писма као манипулативне покушаје да се повуку у своје срце и гледају на те понуде мање повољно.

Купци се такође припремају за оштрије разочарење ако приложе лично писмо и ипак изгубе рат за лицитације, каже Стивенс. Једна је ствар да су финансијски услови ваше понуде одбијени, а друга да се осећате као да је ваша животна прича одбијена.

„Имају та повријеђена осећања: „Нисам им се свиђао“,“ каже Стивенс. Уместо да пишете љубавно писмо, напишите добру понуду, каже она.

Ево на шта да се фокусирате као купац:

  • Понудите цену за коју знате да можете приуштити.

  • Знајте ризике било каквих уступака које нудите и не одустајте од заштите која вам је потребна.

  • Разумети непредвиђене ситуације и откривања у уговору.

  • Будите спремни да продавац направи контрапонуду.

  • Ако ваша понуда буде одбијена, то није крај ваших снова – то је само кврга на путу. Мораћете да покушате поново са другом кућом.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here