Зашто је синтетичко уље вредно додатног трошка

За отприлике цену једног латте-а сваког месеца, могли бисте боље да бринете о свом аутомобилу преласком на синтетичко уље са конвенционалног уља.

Синтетичко уље пружа ефикаснију заштиту за ваш аутомобил, може чак и продужити век вашег мотора и коштало би просечног возача само 65 долара више сваке године. Дакле, ако можете да приуштите додатни трошак, требало би да изаберете синтетичко уље — и ако ваш аутомобил то захтева, морате га користити.

Синтетичко уље вс. конвенционално уље

Синтетичко уље нуди „значајно бољу“ заштиту за ваш мотор, према студији ААА из 2017. године, која је открила да је синтетичко уље било боље од конвенционалног уља у просеку за 47% на различитим тестовима моторног уља. Главне предности синтетичких уља у односу на конвенционална уља су:

  • Боља заштита мотора аутомобила на екстремним температурама

  • Спречавање наслага и „муља“  — када се уље стврдне и изгуби своје заштитне квалитете — који се формирају унутар мотора

  • Смањена деградација приликом вуче или вуче тешких терета

„Овде има много предности“, каже Мајкл Калкинс, менаџер техничких услуга ААА. „А додатни трошкови нису екстремни“, примећује он.

Продавнице аутомобила које је одобрила ААА обично наплаћују 38 долара за конвенционалну замену уља, док замена синтетичког уља у просеку кошта око 70 долара, према студији. За просечног возача који прати препоручени распоред замене уља, то је око 5 долара месечно више — „само једно кафе месечно“, додаје Калкинс.

» ВИШЕ: Цене промене уља — и повећање продаје које треба избегавати

Иако синтетичко уље неће побољшати перформансе вашег аутомобила, мање је вероватно да ће се покварити у захтевним условима, што може боље да заштити ваш мотор на дужи рок. У неким случајевима, синтетичко уље може помоћи да се продужи животни век мотора, према Цонсумер Репортс, који препоручује да проверите упутство за употребу вашег аутомобила да видите шта је потребно вашем аутомобилу.

„Ако правите много кратких путовања, стандардно моторно уље се можда никада неће загрејати довољно да сагоре влагу и нечистоће“, наводи Цонсумер Репортс. „То би могло да убрза распад конвенционалне нафте.”

Шта је синтетичко уље?

Чиста синтетичка уља се уопште не праве од нафте, већ су састављена од других хемикалија и дизајнирана „молекул по молекул“, каже Калкинс. Такође садржи врхунске адитиве који су намењени да спрече разградњу уља током времена.

Остала синтетичка уља почињу као нафтни производ, попут конвенционалних уља, али пролазе кроз посебан процес рафинације који мења молекуларну структуру како би се испунили одређени критеријуми, као што је рад на високим температурама и дуже од конвенционалних уља.

Возила високих перформанси, посебно она опремљена турбо пуњачима, којима су потребна уља која могу да издрже високе температуре, вероватније ће захтевати синтетичко уље. Међутим, произвођачи аутомобила се крећу ка широј употреби синтетичких уља или синтетичких мешавина уља, која су обично јефтинија.

Прелазак на синтетичко уље

Можда сте чули да је штетно прелазити са конвенционалног на синтетичко уље или да је потребан „период провале“ да би се променило. „Ово је уобичајен мит“, према информацијама Мобил 1 инжењерског тима, који производи линију добро познатих синтетичких уља. „У ствари, можете једноставно да пређете са конвенционалног уља на синтетичко у било ком тренутку“, а да не оштетите мотор.

Штавише, синтетичко уље се често препоручује за старије аутомобиле јер помаже у смањењу муља и наслага које су се накупиле у мотору возила. Синтетичка уља су отпорнија на високе температуре, што је један од узрока муља.

Ако одлучите да пређете на синтетичко уље, уверите се да је исте тежине — такође се назива „вискозитет“ — као и конвенционално уље које сте користили.

И иако се многа синтетичка уља рекламирају да вам омогућавају да возите даље између промена уља, Цаулкинс каже да ААА не препоручује да то радите. Уместо тога, каже он, требало би да се држите истих интервала замене уља које препоручује произвођач.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here