Да ли ће више од једне кредитне картице помоћи мом кредитном резултату?

Постоји јака веза између начина на који користите своје кредитне картице и вашег кредитног резултата. На крају крајева, кредитне картице су лак начин да покажете колико сте одговорни са позајмљеним новцем - управо оно што кредитни резултати треба да мере.

Али ако је одговорно коришћење једне картице добро за ваш кредит, да ли је још боље користити две или више? Одговор: не директно.

Пронађите најбољу картицу за свој кредит Проверите свој резултат у било ком тренутку и НердВаллет ће вам показати које кредитне картице имају највише смисла. ПРИЈАВИ СЕ

Потребна вам је само једна карта да бисте направили добар резултат

Доследно и одговорно коришћење кредита је заиста једини начин да се изгради добар кредитни резултат. За већину људи, најлакши начин да то ураде је да добију кредитну картицу, да је савесно користе и да уплате на време. Ово ће додати много позитивних информација о вашим кредитним извештајима, а самим тим и бољи кредитни резултат.

Али да ли ћете имати још више кредитног резултата тако што ћете имати више кредитних картица? НердВаллет је контактирао Ентонија Спраувеа, вишег стручњака за потрошачке кредите у ФИЦО, који је одговоран за најчешће коришћене кредитне резултате у Сједињеним Државама. „Не треба вам више рачуна кредитних картица да бисте имали добар ФИЦО резултат“, рекао је Спрауве у е-поруци. „Можете имати висок резултат са једним добро вођеним рачуном кредитне картице.”

Уобичајена је заблуда да вам је потребно више кредитних картица да бисте имали јаке кредитне резултате. Та идеја може бити укорењена у неспоразуму о једном елементу формула за оцењивање кредита: комбинацији кредитних налога у вашем извештају. Кредитна комбинација чини 10% вашег ФИЦО резултата. Али „микс“ у овом контексту се односи на постојање различитих типова налога у вашем кредитном извештају.

„Награђени сте што имате више врста налога — ауто зајам, хипотека, кредитна линија итд. — али нисте кажњени ако то не учините“, објаснио је Спрауве.

Кредитна картица је револвинг рачун, што значи да се стање повећава и смањује током времена док купујете и отплаћујете их. То се разликује од рачуна на рате, као што је хипотека, која има стање које се постепено смањује током времена док плаћате у месечним ратама. Добро је имати и револвинг рачуне и рачуне на рате у свом извештају.

Више картица би вам могло дати индиректан подстицај

Иако додавање додатних кредитних картица на ваш профил неће директно помоћи вашем резултату, могло би да обезбеди индиректно повећање смањењем коефицијента искоришћености кредита. Искоришћење је једноставно износ који дугујете на својим картицама подељен са вашим расположивим кредитом. Он игра главну улогу у 30% вашег ФИЦО резултата који је одређен износом дуга. Што је мање ваше коришћење, то боље — испод 30% је пожељно, а испод 10% идеално.

Искоришћеност се обрачунава на свакој од ваших појединачних картица, као и на свим картицама на ваше име. Отварање новог рачуна картице ће повећати ваш расположиви кредит, што може смањити вашу укупну искоришћеност, а то би могло позитивно утицати на ваш резултат. Ово подразумева, наравно, да нећете имати велики салдо на новој картици.

Имајте на уму, међутим, да отварање новог рачуна картице може имати и позитивне и негативне ефекте. Као прво, нова апликација за кредит обично ће покренути тврду кредитну проверу, због чега ваш резултат има мали, краткорочни ударац. Нова картица такође смањује просечну старост ваших отворених налога, што може негативно утицати на 15% вашег кредитног резултата који је одређен дужином ваше кредитне историје - посебно ако имате кратку кредитну историју за почетак.

Такође, пазите да не отворите превише кредитних картица одједном. Неколико апликација за кредитне картице у кратком временском периоду је повезано са кредитним ризиком, а резултат ће вероватно пасти. Ако ће добијање још једне додатне картице значајно побољшати ваш однос коришћења кредита, пријављивање би могло бити паметно — али обавезно сачекајте најмање шест месеци пре него што добијете другу.

» ВИШЕ: Како да се пријавите за кредитну картицу да бисте добили одобрење

Савети за постизање солидног резултата

Ако покушавате да изградите и одржите добру кредитну способност, мораћете да покажете снажну и доследну евиденцију о одговорном управљању позајмљеним новцем. Конкретно, важно је да:

  • Плаћајте све своје рачуне на време. Без изузетака!

  • Избегавајте коришћење више од 30% кредита доступног на свакој од ваших кредитних картица, у сваком тренутку током месеца.

  • Редовно користите кредит.

  • Пријавите се само за кредит који вам је заиста потребан.

  • Прегледајте тачност своја три кредитна извештаја најмање једном годишње. Ако уочите грешку, предузмите кораке да је исправите.

» ВИШЕ: 8 начина да брзо изградите кредит

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here