Не морате бити грађанин да бисте имали У.С. Рачун у банци

Алекис Флорес-Бетанцоурт је имала 5 година када је њена породица утоварила све што је поседовала у камион и кренула преко земље од Калифорније, где је рођена, до Тексаса, један од неколико потеза које су њени родитељи направили у потрази за светлијом будућношћу. То је било 2002. године, а у годинама које су уследиле, сећа се, живот у држави Лоне Стар није био најлакши. Отац јој је радио у грађевинарству, мајка је чистила куће. Породица је морала да корача кроз живот опрезно: вози пажљиво да је не заустави полиција, заобилази одређене теме када разговара са колегама.

Родитељи Флорес-Бетанцоурт су били, и још увек су, имигранти без докумената, који су дошли у САД.С. из малог града у Мичоакану у Мексику. Она се присећа да је новац био тесан, а неколико година није било банковног рачуна. Свој новац су сакрили код куће.

Од избора 2016., нелагодност међу имигрантима у Сједињеним Државама.С. — заједница која је већ огрезла у неизвесности — расте. Али сигурност поседовања банковног рачуна не би требало да буде међу њиховим бригама, кажу они који знају.

„Људи су генерално забринути“ због „излагања финансијском систему“, каже Мохан Канунго, „не знајући како се те информације могу поделити са савезном владом или другим ентитетима.” Он је директор програма и ангажмана у непрофитној организацији Миссион Ассет Фунд за финансијско заговарање.

„Свако ко може да утврди свој идентитет може да отвори налог.”Паулина Гонзалез, извршни директор, Цалифорниа Реинвестмент Цоалитион

Али отварање банковног рачуна не може да игра улогу у откривању имиграционог статуса, каже Паулина Гонзалез, извршна директорка Калифорнијске коалиције за реинвестирање, организације која ради на побољшању приступа кредитима међу заједницама које немају довољно услуга. „Влада неће моћи да дође до банковног рачуна без јасног позива. Не могу само да иду на пецање.”

А поседовање банковног рачуна је важно не само као јефтин начин плаћања рачуна, приступа готовини и зарађивања камате на ваш новац – већ је такође кључно за личну безбедност.

Готовина може бити несигурна, каже Јеаннине Еспосито, менаџер у савезној кредитној унији Селф-Хелп, која подстиче финансијску укљученост у популацији са недовољно услугом. Заједнице имиграната широм земље биле су на мети лопова јер је познато да имигранти носе велике количине новца или да га скривају код куће - као што је Флорес-Бетанцоуртс урадио. Банковни рачуни такође могу да буду прва степеница ка другим финансијским производима, као што су кредитне картице или зајмови, и омогућавају приступ новцу са различитих локација.

„Многи исти разлози због којих је важно да свако има банковни рачун важи и за имигранте“, каже Еспозито.

Породица Флорес-Бетанкур је 2005. године коначно отворила банковни рачун. Алексисов отац је добио идентификациони број пореског обвезника - ИТИН, који би користио за плаћање пореза - који му је омогућио да отвори текући и штедни рачун. Алексис се сећа да је са оцем ушла у филијалу Чејса. Кажерица је говорила шпански и све је детаљно објаснила.

» ВИШЕ: Прегледајте листу латино кредитних унија у Сједињеним Државама.С.

„Не постоји ништа у закону што захтева да било ко буде У.С. држављанин или У.С. становник“, каже Гонзалес. „Свако ко може да утврди свој идентитет може да отвори налог.”

Банке су по закону обавезне да, у најмању руку, потврде име особе, датум рођења и адресу и да добију идентификациони број. Последњи може бити број социјалног осигурања, ИТИН — који може добити особа која није У.С. грађанин који се не квалификује за број социјалног осигурања - или другу документацију укључујући страни пасош или страну возачку дозволу. Имиграциони статус није међу потребним информацијама.

Упркос плусевима, имигранти и даље оклевају да отворе банковне рачуне. Они можда више воле готовину ако долазе из земаља у којима се не верује финансијским институцијама или где валута брзо варира, каже Канунго. Он је приметио пораст забринутости међу имигрантима око тога да ли рачуни треба да буду отворени након председничких избора 2016. и накнадног пооштравања имиграционе политике.

То одражава нелагодност која преовладава у заједници која већ живи са неизвесношћу. Отприлике две трећине латино имиграната - и законитих сталних становника и оних без америчког држављанства или зелене карте - изјавило је да су забринути да ли ће они или неко њима близак бити депортован, према извештају истраживачког центра Пев из фебруара 2017. Хапшења У.С. Имиграциона и царинска примена порасла је за 30% у фискалној 2017. у поређењу са годином раније, показује истраживање Пев-а.

» ВИШЕ: Како имигранти без докумената могу добити банковне рачуне

Флорес-Бетанкур се сећа како је отварање банковног рачуна променило ситуацију њене породице на боље. „То је олакшало мом тати да премешта новац“, каже она, и обезбедила је место где су  знали да је њихов новац сигуран. На крају су отворили кредитну картицу са Чејсом која је омогућила њеном оцу да инвестира у алате за свој грађевински посао, а касније и дебитну картицу за Алексис.

„Мој тата је одувек био тип особе која је спремна да ризикује за нешто боље“, размишља Флорес-Бетанкур. Она приписује заслуге свом оцу за свој сопствени менталитет. Сада има 22 године, планирано је да на јесен дипломира на Универзитету Калифорније у Берклију са дипломом из примењене математике. „Ја сам у суштини мој тата у верзији за девојчицу.”

Она је у процесу подношења пријаве за боравак у име својих родитеља. Она се нада да ће за две године имати зелене карте како би могли да раде оно што су радили 23 године у САД.С. — граде кухиње, чисте домове и шаљу децу у школу — са печатом законитости.

» Ново у У.С.? Ево финансијског водича за имигранте у САД.С.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here