Сада можете да се квалификујете за бесплатно или јефтиније здравствено осигурање“,

Најновији пакет помоћи за корона вирус донео је више од 1.400 долара чекова. Закон је такође учинио здравствено осигурање бесплатним за милионе људи и смањио трошкове за друге, барем за сада.

Амерички план спасавања, који је председник Џо Бајден потписао у марту, проширио је субвенције за људе који купују сопствено осигурање на берзама Закона о приступачној нези. Поред тога, свако ко прима накнаду за незапослене ове године може да се квалификује за здравствено осигурање без премије путем размене, без обзира на приходе.

У ствари, многи људи који тренутно нису осигурани ће се квалификовати за бесплатно или јефтино покриће преко берзи или Медицаид-а, каже Даниел МцДермотт, аналитичар политике у КФФ-у, нестраначком центру за здравствену заштиту, раније познатом као Каисер Фамили Фоундатион.

Људи који су изгубили посао, али желе да задрже здравствено осигурање свог бившег послодавца, такође могу добити помоћ. Ако се не квалификујете за групно здравствено осигурање негде другде, савезна влада ће плаћати ваше ЦОБРА премије до шест месеци.

Милиони се квалификују за бесплатну АЦА покривеност

Од 2013. године, АЦА берзе су дозвољавале људима да купују полисе индивидуалног и породичног здравственог осигурања, обично уз пореске кредите који су смањили њихове премије и друге трошкове. АЦА има четири нивоа: бронзани, сребрни, златни и платинасти. Бронзани планови обично имају најниже месечне премије и највеће одбитке; платинасти планови имају највише премије и најниже франшизе.

Пре новог пакета помоћи, људи са приходима већим од 400% федералног нивоа сиромаштва обично се нису квалификовали за субвенције за смањење својих премија. Сада људи са приходима до 600% нивоа сиромаштва — до 76.560 долара за једну особу или 157.200 долара за четворочлану породицу — могу да се квалификују, према КФФ. (КФФ-ов калкулатор може вам показати колико бисте вероватно платили за АЦА покриће.)

Пакет помоћи је смањио премије за огромну већину људи који купују сопствено осигурање, каже МцДермотт. Поред тога, скоро половина од 29 милиона тренутно неосигураних сада се квалификује за бесплатни план, каже он.

Они са приходима испод 250% линије сиромаштва такође ће имати користи од смањене поделе трошкова, што значи ниже одбитке и друге трошкове из свог џепа. На 150% границе сиромаштва – приход од око 19.000 долара за једну особу и нешто мање од 40.000 долара за четворочлану породицу – људи се квалификују за сребрне планове без премије са годишњим одбицима од само 177 долара.

Милиони незапослених ће имати право на слично покриће. Свако ко прима накнаде за незапослене за било који део 2021. може да се квалификује за сребрни план са нултом премијом уз максимално смањење трошкова, каже Мекдермот. „За све намјере и сврхе, берзе здравственог осигурања ће вас гледати као да је ваш приход испод 150%“ од нивоа сиромаштва, каже он.

Ова нова одредба за незапослене се можда неће одразити на здравствену заштиту.влада и већина државних размена до овог лета, а можда и не до јесени, каже Мекдермот.

„Међутим, колико сам схватио, ако се ови људи сада упишу у покриће и могу доказати да су примали накнаде за незапослене у неком тренутку 2021. године, онда ће накнаде бити ретроактивне и на крају ће им бити надокнађени непотребни трошкови које су направили, “, каже МцДермотт.

Како се квалификовати за субвенције АЦА

Проширење субвенција Закона о приступачној нези је ретроактивно до јануара. 1 и наставиће се до децембра. 31, 2022. Људи морају да купе своје осигурање од здравствене заштите.гов или њихова државна АЦА размена да се квалификују за субвенције. Закон је такође створио нови посебан уписни период који се протеже до августа. 15, 2021.

Неки људи још увек не испуњавају услове за субвенције, укључујући већину људи са приходима изнад 600% линије сиромаштва; имигранти без докумената; људи који имају понуде здравственог осигурања које обезбеђује послодавац које се сматра приступачним; и одређени људи са ниским примањима у државама које нису прошириле Медицаид покривеност.

Шта треба да знате о бесплатном ЦОБРА покрићу

Многи људи више воле да задрже здравствено осигурање свог послодавца када изгубе посао, иако су трошкови често превисоки. Већина послодаваца плаћа велики део трошкова да покрије раднике, али бивши запослени који одлуче да прошире своје покриће коришћењем савезног закона ЦОБРА обично морају да плате пуну премију плус административну таксу од 2%.

Захваљујући новом закону, послодавци су обавезни да обезбеде бесплатно ЦОБРА покриће од 1. априла до септембра. 30 квалификованим бившим запосленима који су изгубили покриће здравствене заштите због присилног престанка рада или смањења радног времена, каже финансијски планер и сертификовани јавни рачуновођа Келлеи Лонг, заговорник финансијског образовања потрошача у Америчком институту за ЦПА. Трошкови послодаваца ће бити надокнађени федералним пореским кредитима.

Ако испуњавате услове за другу групну здравствену заштиту - преко супружника, новог послодавца или Медицаре, на пример - нећете се квалификовати за бесплатну ЦОБРА.

„Намера је да се помогне људима који немају друге опције и иначе би били неосигурани јер не могу да приуште ЦОБРУ“, каже Лонг.

Обично имате 60 дана након што изгубите посао да се одлучите за ЦОБРА покриће, које обично траје укупно 18 месеци. Ако сте пропустили тај период од 60 дана или сте се пријавили, али сте онда одустали од покривености, можда ћете имати још једну прилику да се упишете. Нови закон продужава период пријаве тако да људи који су остали без посла током пандемије могу добити бесплатну покриће. Послодавци су дужни да се обрате бившим запосленима који испуњавају услове до 31. маја. Ако мислите да испуњавате услове, али се нисте јавили свом послодавцу, МцДермотт препоручује да контактирате одељење за људске ресурсе свог бившег послодавца.

Постојаће посебан период за упис крајем септембра како би се омогућило људима са ЦОБРА-ом да пређу на АЦА план, каже МцДермотт.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here