У вашем дугу: Повратак на потрошњу пре пандемије? Не претерујте

Пошто су ограничења ЦОВИД-19 углавном укинута у Сједињеним Државама.С. (иако се то мења), можда уживате у друштвенијем лету него прошле године. Али вечере напољу и карте за биоскоп могу изгледати скупо у поређењу са годину и по дана куваних оброка и било чега што је на ТВ-у - посебно ако сте искусили финансијске потешкоће повезане са пандемијом.

Можда је време да поново калибрирате своје новчане навике за садашњи живот. За то је потребно само планирање и здрава доза искрене комуникације.

Преиспитајте своје вредности

Ваше вредности су се можда промениле током прошле године. Поставите себи неколико питања: На шта сам почео или престао да трошим новац? Шта радим или не требам да радим? Које конкретне новчане циљеве имам сада? Ваши одговори вам могу помоћи да направите листу ваших тренутних вредности, по важности, што може довести до ажурираног плана потрошње. Ако имате супружника или партнера, укључите и њих у овај процес.

„Многи људи мисле да је овај процес за оне који не могу да штеде“, рекла је Џули Квик, финансијски планер у Вајт Лејку, Мичиген, у мејлу. „Рекао бих да је то за људе који желе да живе намерно.”

» ВИШЕ: 5 финансијских навика изазваних пандемијом које вреди задржати

Ускладите потрошњу и уштеду са ажурираним потребама и жељама

Након што поново размотрите своје финансијске приоритете, можете почети да дајете свом новцу одређене послове. Вероватно ћете имати комбинацију краткорочних и дугорочних циљева, као што је планирање буџета за недељне излете док допуњујете свој фонд за хитне случајеве или штедите за предстојећу велику куповину.

То је у имену: План потрошње захтева планирање. Иако је примамљиво да се нађете са пријатељима и видите куда вас ноћ води, на пример, бирање где ћете ићи унапред омогућава вам да осмислите друштвене излете у складу са својим буџетом.

Размислите и о повратку у путовања. Према У.С. Подаци Бироа за статистику рада које је прикупила Банка федералних резерви Ст. Луисе, цене авионских карата расту у Сједињеним Државама.С. од марта 2021., иако се још нису вратили на нивое виђене у фебруару 2020. и раније.

„Спонтано путовање је узбудљиво, али може побећи и са новчаником“, рекао је у мејлу Вадим Вердијан, шеф савета у мобилној апликацији за финансијски веллнесс Алберт. „Имајте на уму да људи обично добијају најбоље понуде када планирају много унапред, а најгоре када планирају у последњем тренутку.”

Отворите се о новцу са пријатељима и породицом

Спољашњи притисак на трошење није ништа ново, иако сада можда осећате изузетно јаку потребу да надокнадите изгубљено време са људима које нисте видели више од годину дана. Али сва та далека венчања и личне посете можда су изван онога што можете себи приуштити. Ту долази искрена комуникација, иако разговор о новцу може бити тежак. У овим ситуацијама може помоћи да друга особа зна шта се дешава у вашем животу.

„Рећи пријатељу да нешто што желе да раде није у твом буџету, то изгледа као да их одбијаш“, каже Џошуа Ескаланте Троеш, финансијски планер у Ранчо Кукамонги у Калифорнији. Он препоручује да својој вољеној особи кажете за шта штедите због чега је тешко приуштити активност. „Већина људи којима је стало до вас ће рећи: „Да, разумем то.’”

» ВИШЕ: Како разговарати о породичним финансијама у кризи

Ако превише потрошите, вратите се на прави пут

Не постоји ништа попут огромног рачуна за кредитну картицу да поквари забаву коју сте имали, посебно ако не можете да је платите у потпуности и завршите у дуговима. Ако вам се то догоди, време је да се прегрупишете и прерасподелите нека средства.

Ако сте штедели за нешто, на пример за одмор, аутоматским пребацивањем новца на штедни рачун, већ сте научили да живите без те готовине сваког месеца. Ова ситуација представља прилику: уместо тога примените тај месечни износ на свој дуг. Можда ћете морати да одложите или смањите своје путовање, али ћете се брже извући из дугова без потребе да правите превише промена у свом свакодневном животу.

Есцаланте Троесх препоручује да одложите своје кредитне картице и користите само готовину или дебитну картицу за куповину док отплаћујете дуг. „Ископали смо се у малој рупи — није велика ствар, људи праве грешке“, каже он. „Али хајде да извадимо лопату из наших руку.”

» ВИШЕ: Почните да правите план опоравка буџета

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here