Одговори на ваша ФАФСА питања

Попуњавање и подношење бесплатне апликације за федералну студентску помоћ, или ФАФСА, кључ је за добијање финансијске помоћи за плаћање факултета ако ви или ваша породица не можете да платите цео рачун.

» ВИШЕ: Да ли је колеџ вредан тога? Користите калкулатор приступачности студентског кредита да сазнате

Одељење за образовање пружа преко 125 милијарди долара помоћи студентима сваке године. Иако понуда готовине није бесконачна, сви квалификовани апликанти за финансијску помоћ могу очекивати да добију део колача.

Процес — и сама апликација — могу бити збуњујући, па ево ФАФСА често постављаних питања која пружа одговоре на питања која можда имате.

Пре него што почнеш

1. Да ли је ФАФСА заиста бесплатна?

да. ФАФСА је слободан да попуни и пошаље. Будите опрезни са компанијама које вам наплаћују попуњавање обрасца.

2. Шта је ФАФСА и зашто је важна?

Подношење ФАФСА је једини начин да добијете савезну финансијску помоћ, укључујући Пелл грантове, програме рада и студирања и савезне студентске зајмове.

Такође често морате да поднесете ФАФСА да бисте се квалификовали за државну и институционалну помоћ, као што су стипендије.

» ВИШЕ: Како се пријавити за студентске кредите: федерални и приватни

3. Шта ако се не квалификујем за помоћ засновану на потребама? Да ли још увек треба да поднесем ФАФСА?

Сви ученици треба да поднесу ФАФСА, чак и ако мисле да њихови родитељи зарађују превише новца да би се квалификовали. То је зато што није сва финансијска помоћ заснована на потреби. На пример, могли бисте да се квалификујете за стипендију за заслуге која захтева да ФАФСА буде у евиденцији.

Ако се не квалификујете за програме помоћи засноване на потребама, обично још увек можете да позајмите несубвенционисане савезне студентске зајмове.

» ВИШЕ: Шта је финансијска помоћ заснована на потребама?

4. Колико ће времена требати да се попуни ФАФСА?

Одељење за образовање процењује да је апликантима потребно мање од сат времена да попуне и поднесу ФАФСА. Али биће вам потребно више времена ако нисте спремни за процес са свом потребном документацијом и пореским информацијама.

5. Када треба да попуним ФАФСА?

Попуните ФАФСА што ближе окт. 1 датум почетка сваке године како бисте били сигурни да ћете добити максималан износ помоћи. У неким државама финансијска помоћ се исплаћује на сталној основи. То значи да је први дошао, први услужен, па сазнајте ФАФСА рок у вашој држави.

» ВИШЕ: Када је ФАФСА рок?

6. Како да попуним ФАФСА?

Да бисте ФАФСА предали електронски, користите образац на веб страници Федералне студентске помоћи. Пре него што можете да пошаљете, биће вам потребан ФСА ИД. То је корисничко име и лозинка који се користе за пријаву на савезне веб странице за помоћ студентима. Такође ће вам требати ФСА ИД да бисте електронски потписали ФАФСА и менице.

Алтернативно, ФАФСА можете послати поштом. Преузмите и попуните ПДФ копију или затражите копију на папиру позивом на 1-800-433-3243.

7. Који документи су ми потребни да поднесем ФАФСА?

Пре него што попуните ФАФСА, сакупите све документе да бисте олакшали процес. У.С. грађанима ће обично бити потребан број социјалног осигурања, број возачке дозволе и евиденција пореза и прихода. Користите ову ФАФСА контролну листу да тачно одредите шта ће вам требати.

Породице би требало да користе своје пореске информације из „претходне године“ да попуне ФАФСА уместо пореских информација из претходне године. Другим речима, користите пореске информације за 2019. да бисте попунили образац за 2021-22. Ово вам омогућава да поднесете ФАФСА пре подношења пореза за претходну годину.

У процесу

8. Да ли сам самосталан или зависан ученик?

Сматрате се независним студентом ако одговорите „да“ на било које од питања о статусу зависности на веб локацији за помоћ студентима.

На обрасцу 2021-22, на пример, ако сте рођени пре јануара. 1. 1998. сматрате се самосталним студентом. Такође се сматрате независним ако сте у браку, ветеран, бескућник, уписани на постдипломски програм или пружате одређену подршку издржаваним лицима или деци.

Водите рачуна да одаберете исправан статус зависности јер то може утицати на количину помоћи коју добијате.

9. Моји родитељи су разведени или разведени. Који родитељ је одговоран за попуњавање ФАФСА?

Родитељ са којим сте више живели у последњих 12 месеци је одговоран за попуњавање вашег ФАФСА обрасца, каже Шона Велс-Бут, директорка финансијске помоћи на Бикон колеџу у Лизбургу на Флориди. „Ако нисте живели са једним родитељем више од другог, дајте одговоре о родитељу који је пружио већу финансијску подршку током последњих 12 месеци или током последње године када сте заиста добили подршку од родитеља“, Велс-Бут каже. “Ако је овај родитељ поново ожењен од данас, одговори на питања о том родитељу и твом очуху.”

Морате да укључите информације од оба родитеља у ФАФСА ако су разведени или раздвојени, али и даље живе заједно.

10. Не могу да добијем финансијске информације својих родитеља. Могу ли и даље да се пријавим за помоћ?

Ако се сматрате издржаваним лицем, биће вам потребни финансијски подаци ваших родитеља да бисте добили већину финансијске помоћи. Ако ваши родитељи одбију да вам помогну, још увек можете да поднесете ФАФСА и могли бисте да добијете несубвенционисане студентске кредите.

На ФАФСА одговорите „не“ када вас питају да ли можете да дате информације о својим родитељима. Такође би требало да одговорите „не“ када вас питају о посебним околностима ако не испуњавате те стандарде. Посебне околности укључују да ли су вам родитељи у затвору или ако не знате где су вам родитељи. Тада можете поднети ФАФСА без њихових информација. На вашем факултету ће бити да одлучи да ли можете добити несубвенционисани студентски зајам. Мораћете да контактирате школску канцеларију за финансијску помоћ што је пре могуће како бисте разговарали о одобрењу зајма.

11. Постоји ли начин да знам колико ћу помоћи добити?

Можете да користите алатку ФАФСА4цастер да процените врсту и количину помоћи коју бисте могли да добијете. Када поднесете ФАФСА, добићете извештај о савезној студентској помоћи. Садржи све одговоре које сте дали на ФАФСА и износ који се очекује да ваша породица плати, познат као ваш очекивани породични допринос. Ако немате ЕФЦ, ваш ФАФСА вероватно садржи грешку коју морате да исправите. Факултети користе информације у вашем извештају да би одредили помоћ за коју се квалификујете.

12. Већ похађам колеџ. Да ли треба да завршим још један ФАФСА ове године?

да. Ако желите да наставите да добијате савезне зајмове и грантове, мораћете да се пријавите за финансијску помоћ сваке године. Пошто вам неће бити први пут да попуњавате ФАФСА, већ знате шта можете да очекујете. А ако се приход ваших родитеља није променио од прошле године, вероватно ћете добити упоредив износ помоћи за студенте.

» ВИШЕ: ФАФСА обнављање: 3 корака до апликације без болова

13. Моји родитељи нису пријавили порез. Које информације треба да користим?

Немојте чекати да поднесу порез пре него што поднесете ФАФСА. Подносиоци захтева морају пријавити порезе из претходне године. На пример, на обрасцу ФАФСА 2021-22, потребно је да пријавите пореске информације за 2019.

Можете да увезете пореске информације у образац ФАФСА користећи алатку за преузимање података ИРС. Када се пријавите на своју апликацију, видећете дугме „Линк са пореском администрацијом“ ако испуњавате услове да користите алатку. Ако не испуњавате услове, мораћете да имате те пореске информације при руци.

» ВИШЕ: Пријављивање за финансијску помоћ за факултет: 6 савета саветника

14. Нисам сигуран где желим да идем на колеџ. Где да пошаљем ФАФСА резултате?

Неизвесност око тога где планирате да се пријавите не би требало да вас спречи да поднесете ФАФСА. Ако образац пошаљете на мрежи, можете укључити ФАФСА кодове за до 10 школа у које планирате да се пријавите. Ако поднесете папирни образац, можете укључити до четири школе. Ако треба да додате још школа, увек можете да ажурирате свој ФАФСА на фафса.гов.

Потражите школске кодове у својој онлајн апликацији. Подносиоци папира могу потражити кодове на веб локацији Федералне студентске помоћи.

»ВИШЕ: На колико факултета треба да се пријавим, према цени пријаве?

Након подношења пријаве

15. Када ћу добити своје ФАФСА резултате?

Ваши резултати, познати као ваш извештај о студентској помоћи, стићи ће е-поштом или поштом између три дана и три недеље након што пошаљете образац, у зависности од вашег начина пријаве.

Извештај пружа основне информације о подобности за финансијску помоћ, укључујући ваше одговоре на питања о ФАФСА. Такође наводи ваш очекивани породични допринос, што је износ који ваша породица мора да плати за ваше образовање. Факултети користе ваш ЕФЦ да одреде ваш пакет финансијске помоћи.

Када добијете извештај о студентској помоћи, уверите се да су све информације тачне. Ако нађете нетачности, ажурирајте свој ФАФСА.

16. Могу ли да унесем измене у ФАФСА након што га пошаљем?

да. Пријавите се на фафсу.ед.гов да ажурира информације ако нађете било какве грешке, ако се финансијска ситуација ваше породице промени или ако желите да пошаљете извештај о помоћи за ученике више школа. На страници „Мој ФАФСА“ кликните на „Направи ФАФСА исправке“, унесите свој ФСА ИД, промените информације и поново пошаљите пријаву. Уношење промена може утицати на вашу помоћ.

Можете да унесете измене до ФАФСА рока – 30. јуна након школске године која вам је потребна.

» ВИШЕ: Како направити ФАФСА исправке и ажурирања

17. Како да прихватим или одбијем понуду финансијске помоћи?

Када одаберете колеџ за похађање и добијете понуду за помоћ, морате назначити коју помоћ желите да користите за предстојећу школску годину. Прихватите помоћ овим редоследом: новац од грантова и стипендија, рад-учење, субвенционисани савезни студентски зајмови, а затим несубвенционисани савезни студентски зајмови.

Ако имате празнине у плаћању које не можете попунити уштеђевином или приходом, размислите о приватном студентском кредиту. Приватни зајмови нису доступни кроз ФАФСА процес. Мораћете да истражите могућност добијања приватних зајмова од банака, кредитних унија или онлајн зајмодаваца. Упоредите каматне стопе, опције отплате и заштите, као што је стрпљење, пре него што одаберете приватни зајам.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here