Ваше ментално здравље може утицати на то како штедите новац

Ваше ментално здравље, посебно током стресног периода као што је тренутна пандемија, може играти улогу у одлукама о новцу. Знајте да је у реду ако имате посла са понављајућим начином размишљања или понашањем које је забрињавајуће и није у потпуности подношљиво.

„Само идентификовање [менталних препрека може увелико да смањи њихов утицај“, каже Тара Туссинг Унверзагт, оснивач и председник компаније Соутх Баи Финанциал Партнерс, сертификовани финансијски планер и сертификовани финансијски терапеут.

Проблеми са менталним здрављем се разликују, али неки могу довести до озбиљних финансијских последица. Ево три сценарија на која треба да пазите и како да одржите своје ментално здравље на правом путу ових дана.

Када је прекомерна потрошња зависност

Разметање повремено може бити забавно, а понекад се осећамо боље када купујемо ствари које нам заправо нису потребне.

„Постоји тачка у којој морате да уравнотежите своје финансијске циљеве са неком потребом за тренутним задовољством“, каже Меган Мекој, директорка мастер програма за лично финансијско планирање на Државном универзитету у Канзасу, лиценцирани брачни и породични терапеут и сертификовани финансијски терапеут.

Али студије су дефинисале када такозвана малопродајна терапија постаје деструктивна. Компулзивни поремећај куповине укључује прекомерне куповине, обично са напетошћу пре куповине и краткорочним осећајем ослобађања након тога. Ово може довести до дубљег копања у дугове кредитне картице.

Ако се често окрећете куповини како бисте се носили са емоционалним стресом, ево неколико ствари које можете испробати:

  • За онлајн куповину, држите артикле у корпи најмање 24 сата. „Уживајте у задовољству ишчекивања“ и вратите се касније да видите да ли још увек желите те ствари, каже Мекој.

  • Отежајте трошење новца. Неке банке вам дозвољавају да закључате дебитне и кредитне картице, што би додало корак у ваш процес куповине. Или, у личним продавницама, размислите о коришћењу готовине.

  • Поставите правила за своје куповине. Направите праг за долар, па реците да „купујете мајицу за мање од 10 долара, [не размишљајте о томе“,“ каже Унверзагт. За скупље артикле створите навику да унапред погледате стање у банци.

Заједничка нит са овим предлозима је успорити куповину довољно да буде намерна и самосвесна. Али ако вам је потребна додатна помоћ, размислите о тражењу бесплатног или про боно финансијског планирања.

Када анксиозност због новца доводи до тога да будете превише штедљиви

Анксиозност и страх могу нас упозорити на претње и помоћи нам да преживимо, али ове две емоције могу узети данак када се осећају пречесто. Они такође могу играти велику улогу у вашем ставу према новцу.

„Када имате много богатства, више се плашите да ћете га изгубити“, каже Мекој. Ово се односи на бихејвиорално економску идеју о аверзији према губитку: Губитак ће имати већи утицај него добити отприлике исти износ. Чак и ако нисте богати, можете искусити ову врсту страха.

Ако се осећате принуђеним да јурите за повољним ценама или се на други начин придржавате штедљивијег начина живота него што бисте желели, можда ћете се заглавити у циклусу гомилања своје уштеђевине. Покушајте да решите своју анксиозност око новца на ове начине:

  • Направите нови буџет почевши од последња два месеца трошкова. „Морате да разумете где сте били да бисте знали куда идете“, каже Робин Р. Норис, оснивач Виндвард Оптимал Хеалтх, лиценцирани брачни и породични терапеут и финансијски терапеут.

  • Истражите одакле потичу ваша осећања према новцу. Размислите о свом најранијем сећању у вези са новцем и како се ваша породица односила према новцу, или о његовом недостатку.

  • Посветите штедни рачун бризи о себи. Ако имате проблема са трошењем новца на себе, отворите нови налог као што је опција са високим приносом и подесите месечне трансфере одређеног износа, рецимо 25 или 100 долара, од провере. Ово може помоћи да разбијете своју уштеђевину у различите сврхе.

Када се бавите новчаном анксиозношћу, „захвалите делу вас [који вам помаже да спречите прекомерну потрошњу и опустите се када будете имали довољан приход“ за плаћање рачуна, смањење дугова и изградњу уштеде, каже Унверзагт.

Када депресија доводи до мање штедње за пензију

Психолошки стрес, који се може манифестовати као анксиозност и депресија, утиче на то да ли и колико људи штеде за пензију, према студији из 2017. коју су урадиле Вицки Боган, ванредни професор са експертизом у истраживању понашања на Универзитету Цорнелл, и Ангела Фертиг, економиста и истраживач на Универзитету Цорнелл. Медица Ресеарцх Институте.

Студија је закључила да менталне невоље могу учинити да особа има до 24% мање шансе да има пензиони рачун и може их постепено учинити мање спремним да преузимају ризике са инвестицијама. Оваква понашања могу довести до мање уштеде. За контекст, растућа пензиона штедња уз здрав клип ослања се на равнотежу између историјски високих али променљивих акција и умеренијих приноса сигурнијих обвезница и готовине.

Ако имате проблема да пронађете мотивацију да бринете о дугорочним уштедама, размотрите ове тактике:

  • Прихватите како се осећате. Ово је лакше рећи него учинити, и можда ће бити тешко смањити очекивања за себе или своје циљеве у датом дану.

  • Поделите циљ на мање задатке. Ако немате много уштеђених средстава и желите да направите план штедње, први корак би могао да буде провера стања на вашем рачуну без да дозволите да страх преузме.

  • Потражите помоћ ако вам затреба. Терапеут може да вам обезбеди сигуран простор да радите кроз изазове и развијете стратегије за суочавање са нездравим обрасцима размишљања и другим проблемима. За тешку депресију, терапеут који је психијатар може преписати лекове ако је потребно.

Како управљати својим емоцијама и новцем

Ако се осећате избачено због пандемије, незапослености или неке друге кризе, пролазак кроз ово време може бити тежак. Неки почетни начини рада на бризи о себи укључују медитацију, редовно вежбање и довољно сна. Центри за контролу и превенцију болести препоручују спавање најмање седам сати дневно да бисте се осећали одморно, а то може смањити стрес.

Али ако се озбиљни проблеми појаве или потрају, посетите терапеута или финансијског планера. Псицхологи Тодаи одржава националну базу података терапеута и провајдера телетерапије. А ЦФП одбор има алатку за претрагу за проналажење сертификованог финансијског планера у вашој близини. Постоји и новије и мање поље које комбинује финансијско и ментално здравље: финансијска терапија. (Овде можете пронаћи финансијског терапеута.)

„Финансијском терапеуту је пријатно да прича о новцу, емоцијама и пресеку то двоје“, каже Унверзагт. Доћи до емоционалног корена вашег понашања новца је циљ.

Шта год да одлучите да урадите, запамтите да је у реду ако нисте увек у реду.

„Тренутно је тренутак преживљавања, тако да морамо да се фокусирамо на наше ментално здравље“, каже Мекој.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here